Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.12.2017 05:59:03

Jak je to s případnou náhradou škody podnájemcem na podnajatém nebytovém prostoru?

Předmětná věc byla skutkově poměrně jednoduchá. Žalobkyně (nájemce) uzavřela se žalovanou (podnájemcem) podnájemní smlouvu, na základě níž užíval podnájemce nebytové prostory pro svou podnikatelskou činnost, konkrétně prodej nábytku a bytových doplňků. Na zásobovací rampě, kde měl podnájemce uskladněny palety, došlo k požáru, jehož výsledkem bylo rozsáhlé porušení stavby včetně nosné části domu. Výše škody přesahovala deset milionů korun. Nájemce nebytových prostor uhradil tuto sumu vlastníkovi poškozené nemovitosti. Žalobou se následně domáhal regresního nároku vůči podnájemci.

Soud prvého stupně posoudil věc tak, že nájemce i podnájemce odpovídají za vzniklou škodu rovným dílem, když nájemce nepojistil objekt pro případ požáru a podnájemce naopak nezajistil řádně otevřený skladovací prostor ohraničený propustnou mříží, kde byly skladovány kartony, papír a palety, jež byly komukoli snadno přístupné a riziko zahoření z nedopalku díky otevřenosti prostoru tudíž poměrně velké.

Odvolací soud s výrokem soudu prvého stupně nesouhlasil, a proto jej změnil tak, že žalobu zamítl. Vyšel přitom ze zjištění, že příčinnou požáru byla manipulace s otevřeným ohněm s tím, že nebylo možno stanovit, zda se jednalo o úmyslné či nedbalostní jednání neznámé osoby. Podnájemce podle odvolacího soudu neporušil žádnou zákonnou ani smluvní povinnost, včetně obecné prevenční povinnosti, neboť příčinnou požáru byla otevřena manipulace s ohněm a nikoli pouhé umístění dřevěných palet a kartonů v prostorech skladovací rampy. Podnájemce tudíž nezanedbal povinnost řádné péče o pronajatou věc, a tudíž není za vzniklou škodu odpovědný.

Rozsudek odvolacího soudu napadl nájemce řádným dovoláním. O věci tedy musel rozhodovat Nejvyšší soud. Ten po přezkoumání věci uzavřel, že podnájemce sice není odpovědný za vznik požáru, který nezaložil, ale je odpovědný za újmu vzniklou tím, že poškození pronajatého prostoru bylo odstraněno, a on by tak po skončení nájmu mohl splnit svou povinnost a vrátit nemovitost ve stavu, v jakém ji převzal s přihlédnutím k obvyklému opotřebení. Vzhledem k tomu, že nájemce nahradil vlastníkovi poškozené nemovitosti vzniklou škodu, je oprávněn požadovat regresní náhradu po podnájemci, jehož porušení povinnosti nespočívá ve způsobu, jakým pečoval o ochranu předmětu podnájmu, ale v porušení povinnosti stanovené podnájemní smlouvou vrátit nájemci nepoškozený předmět podnájmu. V příčinné souvislosti s tímto porušením vznikla nájemci škoda, neboť jeho majetkový stav se snížil o hodnotu vyplacenou vlastníku nemovitosti. Odpovědnost podnájemce za škodu vzniklou nájemci je vždy třeba odvozovat od porušení smluvní povinnosti vrátit podnajatou věc po uplynutí sjednané doby zpět ve stavu, v jakém byla převzata.

Ačkoli byla soudy na danou věc použita ještě úprava předchozího občanského zákoníku, právní závěry by měly být použitelné i v případě stávající právní úpravy ohledně otázky náhrady škody mezi nájemcem a podnájemcem.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688