Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.12.2017 07:38:42

Víkendář: Pes nemá pět nohou, v Polsku nevládnou fašisté a EU se stará hlavně o posílení byrokracie

Kolik nohou má pes v případě, že jeho ocas začneme také nazývat nohou? Tuto známou otázku používal Lincoln k zesměšnění lidí, kteří se snažili měnit realitu ohýbáním pravdy. A právě tato jeho otázka se mi vybavuje s nekončící a dobře organizovanou kampaní namířenou proti polské vládě. Má ji vykreslit jako režim sympatizující s fašismem, ale přestože tento obrázek získává v Evropě stále větší popularitu, psi mají nadále jen čtyři nohy a polská vláda není o nic méně demokratická než zbytek starého kontinentu, píše na stránkách Politico Tomasz Wroblewski z Warsaw Enterprise Institute.

Jako důkaz úpadku demokracie v Polsku je častokrát zmiňována vlna násilí, která propukla během oslav dne nezávislosti ve Varšavě na počátku listopadu. Jenže z 60 000 lidí, kteří se účastnili pochodu v tomto městě, jich může být za ultrapravicové nacionalisty považováno tak 10 %. Ti představují pouze malou skupinu a v polské společnosti nemají velkou podporu. Ze stovek transparentů nebylo také více než 10 % těch, které obsahovaly idiotský mix nacionalismu, fašismu a komunistických paranoidních názorů. 

Excesy, ke kterým během pochodu došlo, byly tvrdě odsouzeny ze všech stran politického spektra včetně konzervativních nacionalistů. Ostře se proti nim postavila média a lidé na sociálních sítích. Pokud tedy někdo kvůli nim viní polskou vládu z fašismu a antisemitismu, je úplně mimo. Ukazuje na to i fakt, že nyní byl poprvé za posledních 27 let někdo odsouzen a poslán do vězení kvůli antisemitismu. Jenže pokud někdo demagogovi ukáže, že pes má skutečně jen čtyři nohy, on okamžitě přijde s nějakým dalším trikem. 

Například Financial Times začaly kritizovat polskou vládu za to, že pochod označovala jako demonstraci patriotismu. Jenže proč by neměla? Většinu tvořili lidé ze střední třídy, kteří si chtěli poklidně připomenout osvobození od ruské a německé okupace. Nikdo by si přitom nedovolil kritizovat Spojené státy za oslavy dne nezávislosti ani v případě, že by se k nim připojila banda idiotů z Ku Klux Klanu, nebo by během nich nějací fašisté začali mávat praporem s hákovým křížem. 

Některá média přirovnávala polský pochod ze dne nezávislosti k pochodům fašistů ze třicátých let. Proč ale nikdo nehovoří o fašismu například ve Francii, ze které mnozí Židé odcházejí ze strachu z rostoucího antisemitismu? To vše neznamená, že by polskou vládu nebylo proč kritizovat. Chybou jsou její intervence do ekonomiky, její politika ve zdravotnictví či její energetická politika. Nařčení z fašismu jsou ovšem absurdní. 

Evropa je pod tlakem z mnoha stran, potřebuje hluboké tržní změny a nový hodnotový systém, který by jí pomohl čelit tlaku jiných kultur a migrační krize. Musí vyřešit propast mezi severem a jihem a mezi západem a východem. Pokud ale bude některé vlády označovat za fašistické, k potřebným výsledkům se nedobere. Brusel zatím namísto reforem nabízí jen další centralizaci a omezování národní suverenity. Stále operuje s myšlenkami, které nás přivedly do nejdelší finanční a ekonomické krize v historii EU

Zdá se, že EU zajímá jen to, jak udržet status-quo a brání se přirozenému procesu směřujícímu k větší nezávislosti členských zemí. Pár zaostalých extrémistů z Polska fašistickou zem neudělá. Nicméně ukážou, jak zoufale je EU schopná využít situací, jako je varšavský pochod, k obviňování z fašismu a k ospravedlňování z dalších snah o centralizaci a posílení byrokracie, uzavírá Wroblewski.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 11:08  Graf dne - US100 (23.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út 11:07  SAP: Výsledky celkově v souladu s projekcemi Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688