TNBiz (TN.cz)
Volby  |  01.12.2017 22:46:12

Piráti chtějí pro poslance méně peněz: 30 tisíc na dopravu je moc.

Piráti se chystají na další pokus o snížení finančních náhrad poslanců. A jde jim hlavně o peníze na telefon a dopravu. Pět tisíc korun měsíčně na mobilní a datové služby jim přijde zbytečně moc, stejně jako 40 tisíc korun na dojíždění. Řadě poslanců se to ale samozřejmě nelíbí.

Telefonní paušál poslanců stojí měsíčně 150 korun, přitom jejich měsíční náhrady na mobilní a datové služby můžou být až pětitisícové. Piráti tvrdí, že je to moc.

"Anebo 30 000 korun měsíčně na dopravu, to mi opravdu přijde už přehnané. A nejsou pro to žádné reálné podklady, tady bych si myslel, že by se to mělo snížit tak, aby to odpovídalo realitě," prohlásil poslanec Pirátů Jakub Michálek.

Hrubý plat poslance je 71 000 korun, když k tomu přidáme maximální možné náhrady za telefon a dopravu, dělá to necelých 116 000 korun. Pokud poslanec bydlí dál než 250 km od Prahy, může za dopravu získat až 40 000 korun. Zdá se ale, že u dalších stran budou Piráti podporu hledat marně.

"To je takový typický nápad, který jim vydrží tak do první výplaty. Jestli tedy to je program Pirátů, tak děkuju pěkně, jsem teda myslel, že budou mít lepší věci," prohlásil senátor ODS Jaroslav Kubera.

"Každá politická frakce řeší takové téma. Stačí, když nějaký návrh předloží, budeme se mu věnovat, je to na nich," sdělil poslanec TOP 09 Miroslav Kalousek.

"Moje zkušenost je taková, že když člověk cestuje a volá ze zahraničí, tak ten tarif potřebuje širší a nestačí mu jenom paušál, který je v České republice," domnívá se místopředseda KDU-ČSL Jan Bartošek.

"Co se týká těch cestovních náhrad, tak tam se osobně domnívám, že nějaké snížení nebo dokonce vyloučení by nebylo příliš šťastné směrem k poslancům, kteří jsou třeba ze vzdálenějších částí republiky," myslí si zase poslankyně ČSSD Kateřina Valachová.

To ale není vše, Piráti si také všimli, že je ve Sněmovně podle nich příliš místopředsedů výborů. Mělo by jich být 90 a jejich výplaty začínají na částce 85 500 korun. Předsedové berou 100 000 měsíčně.

"My si myslíme, a taky jsme to navrhovali, bohužel to neprošlo, protože většina byla proti, aby se snížil počet místopředsedů výborů, čímž by Poslanecká sněmovna mohla ušetřit, my jsme to počítali, asi 20 milionů korun za volební období," doplnil Michálek. A Pirátům také vadí, že poslanci dostávají plat bez ohledu na to, jestli chodí do Sněmovny, nebo ne.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688