Patria (Patria Finance)
Dluhopisy  |  01.12.2017 11:48:49

Fidelity: V závěru roku budou atraktivní dluhopisy s vysokým výnosem


Pokračující poptávka po výnosech nahrává dluhopisům s vysokým výnosem a rizikovějším aktivům. Tvrdí to analytici investiční společnosti Fidelity.

Dění na finančních trzích je nyní ovliněno silným ekonomickým růstem ve světě, nízkou inflací, silnými korporátními fundamenty a optimistickými, nicméně stále obezřetnými, centrálními bankami. A proč finančníci Fidelity International věří právě dluhopisům s vysokými výnosy a rizikovějším aktivům? Podle jejich analýzy klesly v říjnu výnosy většiny klíčových vládních dluhopisů. Německé vládní dluhopisy sice získávaly po oznámení prodloužení programu nákupu aktiv Evropské centrální banky, ale britské výnosy klesaly a následovaly tak své evropské protějšky. Americké pokladniční poukázky ztratily půdu po nohama, jak rostl optimismus ohledně procesu přijetí daňového plánu i ve světle silných ekonomických dat.

Dluhopisy s vysokým výnosem

Dluhopisy s vysokým výnosem překonaly vládní obligace a jejich spready se smrštily s tím, jak pokračuje poptávka po výnosech. Fidelity International říká: „Ekonomická situace doprovázená růstem a nízkou inflací přináší vítr do plachet všem rizikovým aktivům, dluhopisy s vysokým výnosem nevyjímaje. Spready jsou nyní na podobných úrovních jako v období po finanční krizi.“

Podle analytiků evropské společnosti aktivně refinancovaly zbývající dluhy a snižovaly své celkové náklady na kapitál. „Pro investory to znamená, že zatímco hladina nových hrubých emisí dosáhla v roce 2017 rekordních výšek, čistá nabídka zas tak zajímavá nebyla,“ říká analýza Fidelity International. Statistiky ukazují, že v porovnání s evropskými dluhopisy s vysokým výnosem jsou americké v pokročilejší fázi úvěrového cyklu. Americké high yield čelí mnohem vyšším nákladům na financování, což podle Fidelity International souvisí s rozhodnutím FEDu zvyšovat úrokové míry a snižovat likviditu dolaru.

Opětovný růst cen ropy podpořil úvěry v sektoru energetiky, které se tak v uplynulém měsíci staly favority, zatímco farmaceutické a zdravotnické společnosti měly slabší výkony. „Celkově nyní prosazujeme spíše opatrný postoj. Raději bychom vyčkali na lepší úrovně akciových trhů, než zvýšíme expozici,“ řekla Andrea Iannelliová, investiční ředitelka Fidelity International: Důvod k opatrnosti podle ní je kvůli vlivu a změnám ve specifických sektorech, jakými jsou automobilový průmysl či retail, kde se prosazuje automatizace a nové, méně kapitálově náročné, business modely. V Asii, po 19. vládním kongresu v Číně, je nutné bedlivě sledovat, zda se čínské autority nepokusí snížit dluhovou zátěž a zlepšit alokaci kapitálu. Místní poptávka po tomto druhu aktiv zůstává silná a tuto třídu aktiv značně podporuje.

Dluhopisy s investičním stupněm

Dluhopisy s investičním stupněm se podle Fidelity International nacházejí v optimálním postavení, podporuje je podle mínění investičních specialistů jak holubičí politika centrálních bank, tak pokračující poptávka po výnosech a makroekonomické pozadí. „V krátkodobém horizontu nevidíme u této třídy aktiv žádný problém. Nejvíce preferujeme evropské dluhopisy s investičním stupněm. Na 87 bazických bodech spreadu se stále nejedná o levnou záležitost, ale pokud tyto dluhopisy srovnáme s americkými protějšky a započítáme i náklady na zajištění rizik při konverzi měn, vychází nám ty evropské stále lépe,“ vysvětlila Andrea Iannelliová.

Podle Andrei Iannelliové se u dluhopisů denominovaných v místních měnách rozvíjejících se trhů posunula preference k inflačním dluhopisům. „Ty při stávajících hodnotách nabízejí lepší výnos v závislosti na riziku,“ konstatovala Iannelliová. Dluhopisy rozvojových trhů zůstávají oblíbené u investorů, pro které je důležitý příjem, protože tato třída aktiv je jedním z posledních přístavů, kde jsou stále dosažitelné rozumně vysoké výnosy. S tím jak příliv kapitálu pokračuje a ocenění rostou, je třeba relativní atraktivnost této třídy aktiv posuzovat s větší obezřetností. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688