Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  29.11.2017 23:19:55

29. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Akciové indexy v USA byly v polovině týdne podporovány silnějším než očekávaným růstem ekonomiky. V mimořádně divoké jízdě pokračoval bitcoin.

Hlavní americké akciové indexy uzavřely obchodování smíšeně. Investoři totiž přesunovali peníze z technologických společností do bank a dalších podniků, které by mohly těžit ze zlepšujících se ekonomických podmínek. Index technologického trhu utrpěl nejvýraznější jednodenní pokles za více než tři měsíce. Dow nakonec ve středu přidal 0,44 % na 23 940,68 bodu, S&P 500 odepsal kosmetických 0,04 % na 2 626,07 bodu a Nasdaq Composite klesl o 1,27 %. Ztrácela odvětví jako technologie (výrazně, v čele s největšími společnostmi na burze) a energetika, v plusu byly naopak banky nebo průmyslové tituly. Index volatility VIX vzrostl o 6,68 % na 10,70 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů stoupl o bezmála šest bazických bodů na 2,3846 %.

Dolů zamířily například akcie technologických firem Amazon (-2,71 %), Apple (-2,07 %), Alphabet (-2,44 %) či Facebook (-4,00 %). Výrazně naopak posilovaly akcie bank JPMorgan (+2,34 %) a Wells Fargo (+2,00 %). "Dochází k vybírání zisků u technologických titulů a k jejich přesunu do oblastí, které budou těžit z nižších daní, menší regulace či vyšších úroků," uvedl analytik Michael Arone ze State Street Global Advisors.

JAK TEĎ INVESTOVAT 10 TISÍC USD?

Dolar vůči euru mírně oslaboval navzdory příznivým údajům o vývoji ekonomiky Spojených států. Americké ministerstvo obchodu oznámilo, že růst ekonomiky USA ve třetím čtvrtletí zrychlil na 3,3 % z 3,1 % ve druhém kvartálu. Dosáhl tak nejprudšího tempa za tři roky. Britská libra se vůči dolaru vyšplhala na dvouměsíční maximum, zejména díky zprávám, že britští a unijní vyjednavači dosáhli rámcové dohody ohledně účtu za odchod Británie z Evropské unie.

Cena digitální měny bitcoin na platformě BitStamp se po výstupu na rekordních 11 395 USD vrátila pod 10 000 USD. Hodnota bitcoinu nicméně zůstává na zhruba desetinásobku ve srovnání ze začátkem letošního roku. Cena bitcoinu na velkých burzách poprvé překročila 10 000 dolarů a krátce nato se dostala až nad 11 000 USD. Poté však zamířila dolů a kolem 22:15 SEČ se bitcoin na platformě BitStamp prodával za zhruba 9 700 USD.

Skeptici upozorňují, že růst hodnoty bitcoinu představuje klasickou spekulativní bublinu, která nemá žádnou souvislost s reálnou aktivitou na finančním trhu nebo s ekonomikou. Velkým kritikem je šéf americké investiční banky JPMorgan Jamie Dimon, který bitcoin označil za podvod. Americký burzovní operátor Nasdaq nicméně podle informovaného zdroje agentury Reuters hodlá v příštím roce zahájit obchodování s termínovými kontrakty na bitcoin. Podobné plány již dříve oznámily CME Group a CBOE Holdings.

Ceny ropy ve středu odpoledne zastavily růst a začaly klesat. Přechodnou podporu, kterou představovala zpráva o doporučení prodloužit dohodu o snížení těžby, zastínila statistika o nečekaném nárůstu zásob ropných produktů v USA.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688