Lidé přebíháním přes koleje riskují život, zabíjí i tlaková vlna

TNBiz, 29.11.2017

Letos na kolejích zahynulo už téměř dvě stě lidí, což je víc než loni. Lidé často zbytečně riskují. Na videu z Chocně na Orlickoústecku, které získala televize Nova, jsou dva dospělí a dítě přímo u trati. Podle odborníků šlo o velký hazard, i tlaková vlna by je mohla stáhnout pod vlak.

Stovky tun rozjetého železa nezastaví žádná překážka, natož pak lidské tělo. Přesto se najdou takoví, kteří fyzikálním zákonům nevěří. Choceňskému mostu místní přezdívají Nuselák, protože má podobnou pověst jako ten pražský. Jenže i pod ním se hazarduje se životy.

Dva dospělí i s malým dítětem jsou na videu vidět, jak jdou k nádraží těsně vedle kolejí. Podle Drážní inspekce (DI) šlo o zbytečný hazard. Může být člověk zasažen tlakovou vzduchovou vlnou, sražen na zem. "Může spadnout do kolejiště," řekl mluvčí DI Martin Drápal.

A zdá se, že lidé tu riskují denně. Podobné záběry totiž štáb TV Nova natočil na stejném místě jiný den. Jedná se přitom o hlavní železniční koridor, kde jezdí vlaky až stokilometrovou rychlostí. Pod koly vlaků zahynulo letos už 184 lidí. Je to dokonce o sedm víc, než za stejné období loni. Jen třetina z toho počtu jsou sebevrazi.

"Zákon jasně definuje místa, kam má veřejnost přístup. Jsou to nástupiště, železniční přechody, ostatní místa na dráze jsou veřejnosti nepřístupná," doplnil Drápal. Za podobné přestupky hrozí pokuta až deset tisíc korun, jenže lidé riskují mnohem víc než svoje úspory. Stačí se postavit ke kolejím třeba v Pardubicích a co pět minut, to jeden přebíhající člověk.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy