Kudy vedou silnice smrti? Experti zveřejnili MAPU rizikových úseků

TNBiz, 29.11.2017

Odborníci zveřejnili novou mapu rizikových úseků českých silnic. Ta vzniká přepočítáním závažných nehod na množství projíždějících vozidel. Nejnebezpečnějším úsekem zůstává část silnice I/11 mezi Žamberkem a Červenou Vodou.

Mapa přehledně ukazuje, na kterých silničních úsecích se nejvíce bourá. Odborníci nejdříve zjistí data o nehodovosti za poslední tři roky a počet havárií pak porovnají s množstvím aut, která po úseku průměrně projedou. Aktuální mapa pracuje s daty z let 20142016.

Dobrou zprávou je, že se bezpečnost na českých silnicích zvyšuje. Do nejrizikovější skupiny spadají nově jen čtyři procenta silnic. Ty jsou na mapě vyznačeny černou barvou. Následuje červená, oranžová, žlutá a zelená.

Nejnebezpečnější silnicí v Česku zůstává úsek I/11 mezi Žamberkem, Jablonným nad Orlicí a dále na Červenou Vodu. Pokud se nebude brát v potaz hustota provozu, bourá se nejvíce na silnici I/67 z Karviné do Českého Těšína.

Nevýznamnější zlepšení nehodovosti zaznamenal úsek silnice I/71 od Uherského Ostrohu po slovenskou hranici, v kategorii dálnic pak D1 v úseku Měřín - Velká Bíteš. Naopak největší zhoršení evidují experti na silnici I/23 mezi Telčí a křižovatkou se silnicí I/38 u Markvartic.

Rizikovou mapu silnic vydává už od roku 2007 Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK) ve spolupráci se společností AF-Cityplan. Zahrnuje pouze vážné dopravní nehody, tedy ty, při kterých někdo zemřel nebo se těžce zranil.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy