Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  29.11.2017 18:19:24

VIDEO: Vláda premiéra Sobotky dnes podala demisi

Vláda Bohuslava Sobotky na schůzi ve středu 29. listopadu 2017 rozhodla o podání demise. Stalo se tak v souladu s ustanovením Čl. 73 odst. 2 Ústavy České republiky poté, co byla v pátek 24. listopadu ukončena ustavující schůze Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR zvolené ve volbách konaných ve dnech 20. a 21. října 2017.

Demise vlády bude ještě dnes doručena v písemné formě na Pražský hrad prezidentu republiky Miloši Zemanovi. Vláda Bohuslava Sobotky v demisi bude fungovat až do jmenování nové vlády, zabývat se bude především správou věcí neodkladného charakteru a reprezentací země v zahraničí. Vláda má v plánu se sejít ještě ve středu 6. prosince, kdy půjde o poslední jednání stávajícího koaličního kabinetu.

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky byla jmenována prezidentem republiky 29. ledna 2014. Byla složena ze tří koaličních stran, osm ministerských postů obsadili zástupci ČSSD, šest hnutí ANO a tři KDU-ČSL.

ČSSD obsadila post předsedy vlády, dále měla v gesci resorty zahraničních věcí, práce a sociálních věcí, školství, mládeže a tělovýchovy, vnitra, průmyslu a obchodu, zdravotnictví a také resort pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu. Hnutí ANO působilo na ministerstvech financí, životního prostředí, spravedlnosti, obrany, dopravy a na ministerstvu pro místní rozvoj. Strana KDU-ČSL měla na starosti resorty zemědělství, kultury a post místopředsedy vlády pro vědu, výzkum a inovace. Během dosavadního mandátu uskutečnila vláda 179 schůzí a přijala bezmála 4 200 usnesení.

Současná vláda je teprve třetím kabinetem v historii České republiky, kterému se podařilo dokončit celý čtyřletý mandát. Předtím se to povedlo pouze první vládě Václava Klause, která zahájila činnost ještě za České a Slovenské federativní republiky, a vládě Miloše Zemana, jež své fungování opřela o tzv. opoziční smlouvu s druhou nejsilnější stranou ve sněmovně – ODS.

Vládě Bohuslava Sobotky se za čtyři roky podařilo splnit většinu bodů ze svého programového prohlášení a dalších priorit, jako byly například nastartování a podpora ekonomického růstu, zvyšování platů a minimální mzdy, zrušení většiny regulačních poplatků ve zdravotnictví či zrušení druhého pilíře důchodového pojištění. Prosadila mj. zavedení EET a kontrolních hlášení, opakované navýšení důchodů nebo zákaz kouření v restauracích. Své čtyřleté působení shrnula ve zprávě o činnosti, která je ke stažení na http://www.vlada.cz/assets/media-centrum/aktualne/Zprava-vlady-Bohuslava-Sobotky-k-plneni-programoveho-prohlaseni.pdf.

K poslednímu jednání se koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL sejde ve středu 6. prosince 2017.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688