Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
28.11.2017 17:33:45

Celou Moravu zasype sníh! Beskydy a Jeseníky čeká 35 cm prašanu

 

První větší bílé hody na východě země, Českomoravské vrchovině a v jižních a východních Čechách jsou před námi. Pod 300 m n. m. sice bude nový sníh rychle tát na dosud teplejším povrchu země, ale sněžit bude ve všech polohách. Ve čtvrtek navíc může přechodně sněžit více, takže lze očekávat komplikace v dopravě.

Jakmile se nad naším územím usadí chladnější vzduch, tak shodou okolností přejde východní polovinu země srážková vlna od jihu s vlhkostí původem ze Středozemního moře. A to obvykle znamená sněhovou nadílku. Nejvíce sněžit bude tradičně na horách, Beskydy a Jeseníky by si tak mohly přijít i na 35 cm nového sněhu. S prázdnou neodejdou ani nížiny, od 300 m n. m. lze očekávat 5 až 10 cm sněhu, od 500 m n. m. i 10 až 15 cm. Situace se samozřejmě může měnit a vyvíjet, ale sněžit bude určitě.  

Na západě republiky se bude jednat spíše o místní sněhové přeháňky, které budou vázány hlavně na hory a vrchoviny, takže moc sněhu tentokrát v Čechách nenapadne. Výjimkou se stanou asi Šumava a Orlické hory, kde by klidně mohlo 15 cm sněhu napadnout. Podívejme se na předpověď před námi v čase.

První vločky se objeví na východě země hned v noci na středu. Teploty totiž po relativně teplém úterý rychle klesnou k nule. V průběhu středy moc sněžit nebude, navíc budou na jihu Moravy až +2°C.

Lepší sněžení by mělo dorazit v noci na čtvrtek a během čtvrtka, kdy se navíc i v nížinách ochladí na 0°C. Od přibližně 450 m n. m. bude mrznout a sněhová peřina se bude tvořit rychleji. V pátek ubude oblačnosti i srážek a teplota se bude držet blízko 0°C. 

Celkově přichází do střední Evropy zima a prozatím se usadí na místě. Oteplení sice na modelech plánováno je, ale musíme si počkat na další vývoj. Obecně se nyní otevírá dálnice severozápadnímu arktickému proudění, které může přinést tuhý start zimy do naší kotliny. Hlavně za volantem proto během následujících dní zejména na Moravě a v horách opatrně.  


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty