Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Alternativní investice  |  28.11.2017 09:08:06

Jak shortovat bitcoin? Možností je hned několik, jejich rizikovost je ale často enormní


Bitcoinové šílenství se blíží nezadržitelně hranici 10 000 USD. Tato úroveň bude s největší pravděpodobností výraznou technickou linií odporu. Mnozí spekulanti nyní hledají možnosti shortování (krátkého prodeje) mincí s cílem realizovat zisk. Možností pro tuto druhou klasickou investiční strategii je hned několik . Mnozí analytici však vzhledem k vývoji virtuální měny poukazují na enormní rizikovost prodejních spekulací. Oproti klasickým akciovým spekulacím by měli investoři také počítat s mnohem větší volatilitou generující další růst rizika. Náklady budou s velkou pravděpodobností také vyšší oproti klasickým akciovým případům.

První a asi nejjednodušší a nejméně rizikovou bude cesta zapůjčení mincí, jejich prodeje a následného čekání na nižší cenu a zpětné dokoupení. Zapůjčení mincí nabízí většina bitcoinových brokerů či platforem.

Tuto strategii lze "odbrzdit" přes marginovou páku, která znásobuje v určitém poměru celkový objem transakce. Spolu s pákou roste úměrně rizikovost, protože brokeři požadují adekvátní krytí. Například největší bitcoinová burza Bitfinex požaduje krytí ve výši 30% vytvořené pozice.

Objem krátkých marginových pozic v rámci Btfinexu se pohybuje na úrovni 19 188 bitcoinů proti 23 931 minci v pozici dlouhé tedy nákupní.


Další možností, jak spekulovat na pohyb bitcoinu jsou operace s CFD kontrakty nad ním vytvořeným. V tomto případě jde zjednodušeně o sázku s brokerem na pohyb podkladového aktiva, v tomto případě tedy bitcoinu. Při pohybu reálných cen se dorovnává čistě peněžně výsledek oproti uzavřené hodnotě kontraktu.


V úvahu přicházejí také možnost obchodování klasických futures kontraktů, kdy investor kupuje právo na dodání podkladového aktva a konkrétní dopředu stanovenou hodnotu. Tato možnost zatm v případě bitcoinu není tak rozšířen jako výše uveden CFD obchodování. Aktuálně bitcoinové futures nabíz pouze burza LedgerX. Velkou změnou by měl být start bitcoinových futures od největší opční a termínové burzy CME očekávaný na polovinu letošního prosince. Právě oznámení pokrývání bitcoinu ze strany této burzy je nejčastěji miňováno jako jeden z hlavních důvodů růstové rallye v posledních několika týdnech. Pokuk k němu opravdu dojde, bude to velmi silný signál o "reálnosti" respektive "důvěryhodnosti" nejpopulárnější virtuální měny, který by navíc mohl otevřít prostor ve větší míře pro institucionální investory.


Podrobnosti o vývoji ceny sledujte na https://www.kurzy.cz/bitcoin

Bitcoin - Aktuální online kurz

I







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688