Patria (Patria Finance)
Volby  |  28.11.2017 06:34:10

Němci v povolební paralýze mlčí, hovořit by měly o to více ostatní země EU


Když chtěl eurokomisař pro rozpočet Günther Oettinger zjistit, co se vlastně nyní děje v Berlíně, musel si tam sjednat několik schůzek s významnými politiky. Jeho motivace k tomuto kroku byla jednoduchá: Musí totiž vytvořit návrh rozpočtu EU pro následujících 10 let. Cestuje tak po celém kontinentu a hovoří se zástupci jednotlivých zemí o jejich vizi. Velmi významnou váhu v podobných jednáních nese právě hlas Německa, ale tentokrát je tomu jinak. Jak píše Peter Müller na stránkách Politico, z této země je kvůli složitým jednáním o nové vládě slyšet jen ticho. 

EU je dosavadním neúspěchem jednání o vytvoření koaliční vlády v Německu naprosto zaskočena. Před volbami ve Francii a Nizozemí panovaly obavy z růstu vlivu extrémní pravice a populistů. Tyto obavy se nakonec nepotvrdily a čekalo se, že volby v Německu žádný negativní šok nepřinesou. Všichni se totiž domnívali, že tamní situace je stabilní a Německo bude dál v centru evropského dění. Jenže do něj se nyní dere francouzský prezident Emmanuel Macron s jeho ambiciózními reformami. Prezident Evropské rady Donald Tusk dokonce vypracoval časový plán implementace těchto reforem. A Němci stále mlčí. 

Nizozemský ministr zahraničních věcí Halbe Zijlstra nedávno vtipkoval, že jeho země potřebovala pro sestavení vlády sedm měsíců, takže Němcům jich zbývá ještě pět. Michael Roth z německého ministerstva zahraničí ale tvrdí, že situace již budí značnou nervozitu. „Zvolení Emmanuela Macrona otevřelo dveře změnám v EU dokořán, nikdo jimi ale nekráčí,“ uvedl. EU přitom čeká zejména na německý postoj vůči změnám v eurozóně. Macron by totiž rád vytvořil společný rozpočet, který by pomáhal zemím v problémech, které se do nich ovšem nedostaly vlastní vinou. Není ovšem jasné, jak velkými zdroji by měl rozpočet disponovat či kdo by nad ním měl mít kontrolu. 

Panují obavy, že v případě nových německých voleb, které by se nekonaly dříve než na počátku roku 2018, by posílila FDP. Ta se ohledně Macronových návrhů vyjadřuje velmi skepticky. Poslední průzkumy ukazují, že její podpora se zvedla o 1,3 procentního bodu na 12 %. Času není nazbyt, protože Tusk by rád diskutoval o klíčových změnách v Unii již v polovině prosince na summitu EU. Jenže pokud bude Merkelová stále jen v čele dosavadní vlády, podobné diskuse nemají smysl. Eurokomisařka Margrethe Vestager tvrdí, že by se nemělo čekat, až se francouzsko-německý motor znovu nastartuje. Říká, že „ostatní členské země by možná měly využít současné situace v Německu k tomu, aby přemýšlely o reformách, které by v Unii rády viděly“. 

V Bruselu převažuje názor, že nejlepším scénářem by bylo opětovné spojení německých sociálních demokratů s Merkelovou. Ti to ihned po volbách vyloučili, ovšem kolaps koaličních jednání je vedl k prohlášení, že nyní jsou otevřeni předběžným rozhovorům. Macron by z nich měl určitě radost, protože sociální demokraté jsou podle něj jeho návrhům na změny v EU otevřenější než Merkelová. 

Zdroj: Politico

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688