Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
23.11.2017 19:05:48

Ochlazení během víkendu bude výrazné, teplota klesne až o 8 stupňů

 

Blíží se další záchvěv zimy. Srážek nebude mnoho, takže sněhu si moc neužijeme, zato teploty klesnou rychle dolů a zejména rána už budou dost mrazivá. Za všechno může blížící se studená fronta od severozápadu, která přejde naše území v sobotu večer. Do soboty se bude udržovat nad republikou teplý vzduch zejména ve výšce, což přináší krásné a teplé počasí na hory, od čtvrtka ale zavalila velkou část nížin inverze, a proto teploty zůstaly podstatně níž. Blížící se ochlazení sníží teploty přibližně o 6 až 8°C a v noci bude mrazivo.   

Mrkněme na jednotlivé dny před námi. V pátek bude opět silně záležet, jestli se ocitnete pod dekou nízké oblačnosti, což se bude týkat zejména Moravy a Českomoravské vrchoviny, nebo se dočkáte projasňování oblohy a vysokých teplot. Pod inverzí na východě republiky bude kolem 7°C, v Čechách se může objevit sluníčko, a teplota by potom příjemně vyskočila až ke 14°C.

V sobotu bude zpočátku pokračovat trend nízké oblačnosti na východě a lepšího počasí na západě, avšak odpoledne a večer dorazí studená fronta místy s deštěm nebo přeháňkami. Teploty se nejčastěji vejdou do rozmezí 6 až 10°C. V neděli za frontou bude méně oblačnosti, místy se objeví slabé přeháňky, ale ochlazení už o sobě dá vědět, a odpoledne bude jen 2 až 6°C. Srážky od 500 m n. m. sněhové.  

V pondělí bude podobné počasí tomu nedělnímu, i teploty zůstanou ve stejném rozmezí. Ráno už začne být mrazivé s teplotami mezi -4°C a 0°C. V dalších dnech je předběžně očekáváno spíše chladné počasí s teplotami jen slabě nad nulou, v noci bude mrznout. Srážek bude prozatím málo, což nedostane lepší sněhovou pokrývku ani na hory. Pokus o výhled počasí na Vánoce? Prozatím stále nemá smysl, ale z cirkulace vzduchových hmot nad Evropou lze soudit, že prozatím vydrží stávající počasí, ani teplé ani studené, spíše průměrné pro tohle období. S předpovědí na Vánoce asi budeme muset počkat až na poslední chvíli. 




Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty