Patria (Patria Finance)
Investice  |  23.11.2017 18:09:04

Výrobci počítačů čelí rostoucímu tlaku trhu. Přichází kreativní destrukce?

Občas je dobré si připomenout, že boom netrvá věčně. Platí to o makroekonomickém vývoji, i o řadě odvětví. Ani v nich se nedá počítat s tím, že by do nekonečna pokračovala fáze prudké expanze, i když to automaticky neznamená, že poté musí přijít propad (to samé alespoň teoreticky platí o makroekonomickém cyklu). Někdy útlum bolí více, někdy méně. Třeba takové automobilky mají snad již celá desetiletí poměrně mizernou návratnost kapitálu, jejich tržby jsou pod tlakem, v celém odvětví jsou nadbytečné kapacity a ostrá konkurence. Čeká stejný osud výrobce počítačů?

Následující graf ukazuje vývoj tržeb počítačových těžkých vah a z pohledů vyznavačů růstu to není radostný obrázek. Acer má za sebou roky prudkého poklesu, to samé platí o Toshibě. Dell se tak nějak drží na trendové stagnaci, to samé platí o HP, Applu kazí dojem rok 2016. Lenovo dosáhlo vrcholu v roce 2016:

 

V odvětvích, kde slábne poptávka, obvykle sílí snahy o konsolidaci. Ty bývají oficiálně motivovány zejména snahou o úsporu nákladů a investic, jejich aktéři ale asi nejednou doufají i v to, že spojením firem klesne míra konkurence a následně se zvýší prostor pro zvyšování cen a marží. Jak ukazují zmíněné automobilky, o žádnou revoluci jít nemusí. Výrobci počítačů se podle všeho také snaží jít akviziční cestou, ale i zde jsou výsledky smíšené.

Tim Culpan z Bloomberg Gadfly poukazuje na to, že Lenovo se po dvou „ošklivých“ akvizicích nyní pouští do dalšího dobrodružství, když zvažuje nákup PC divize Toshiby. Soupeřit by s ním o ní měl Asustek. Lenovo by podle Culpana mělo namísto toho celý PC byznys opustit, protože je v něm už „jen ze zvyku“. Akvizicí Motorola Mobility a serverových služeb IBM podle něj navíc Lenovo ukázalo, že mu M&A moc nejdou.

Uvedený názor může být trochu překvapivý s ohledem na to, že podíl Lenova na PC trhu roste (i z výše uvedeného grafu je ovšem zřejmé, že to není dáno prudkým růstem tržeb Lenova, ale spíše větším poklesem u jiných firem). K akviziční opatrnosti pak nabádá i třeba takový Acer, který také notně nakupoval, ale výsledkem bylo jen krátkodobé vzedmutí tržeb a pak vše šlo z kopce. A z následujícího grafu vidíme, že akciový trh rozhodně není strategií Lenova nijak nadšen (modrá křivka). To samé ale platí o Toshibě, o jejíchž problémech se na trhu již nějaký čas poměrně často mluví:

 

Zdroj: Morningstar

A co dokáže druhý největší výrobce počítačů na světě po finanční stránce? Následující tabulka ukazuje, že fundamentálně zaměření investoři se s Lenovem nenudí – proměnlivost provozního toku hotovosti je obrovská (příčinou jsou zejména investice do pracovního kapitálu). Ve fiskálním roce 2017 tak firmě po celkových investicích zbylo asi 1,5 miliardy dolarů, rok předtím Lenovo téměř 0,5 miliardy dolarů prodělávalo:

 

Zdroj: Morningstar

Kapitalizace firmy nyní dosahuje 6,7 miliard dolarů. To je 4,5 násobek zmíněného volného cash flow z minulého roku a pokud by firma byla schopná tyto částky generovat i nadále, šlo by asi o nepodhodnocenější akcii na trhu všech dob. Jenže tak to jistě není. Podle mých valuačních odhadů se hraje v podstatě o to, zda Lenovo dokáže v dohledné době začít pro akcionáře generovat asi 500 milionů dolarů s tím, že tato částka bude ročně růst o nějaká 2 % (v takovém případě je kapitalizace na férové hodnotě).

Jak ale bylo uvedeno, u této společnosti a možná v celém odvětví bude asi nějaký čas dominovat jiná hra – ta se jménem M&A, která se začíná hrát dost často poté, co odvětví projde vývojem popsaným v posledním grafu (globální prodeje PC). Otázkou ovšem je, nakolik může nahradit kreativní destrukci, jejíž místo je v podobných situacích těžko zpochybnitelné (na rozdíl od některých jejích makroekonomických verzí).

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688