TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.11.2017 13:11:48

Poslanci zvolili: imunitní výbor povede komunista

Nová Sněmovna je teprve po dnešku kompletní. V úvodu druhého jednacího dne ustavující schůze složil slib Jiří Dolejš (KSČM), jenž se vrátil z ciziny. Schůze pak pokračovala ustavením mandátového a imunitního výboru, do jehož čela byl zvolen Stanislav Grospič (KSČM). Jednání bylo přerušeno. V 11:45 by pak měli poslanci začít s dlouho očekávanou volbou předsedy Sněmovny.

Dolejš byl v Jižní Americe, z pověření KSČM se účastnil sjezdu brazilské komunistické strany. ostatní členové Sněmovny složili slib již v pondělí.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřídila jako první z výborů. Předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO) přečetl před plénem jména všech 19 členů, které podle poměrného zastoupení nominovaly sněmovní strany.

O místo v čele výboru by se utkali Stanislav Grospič (KSČM) a Petr Gazdík (STAN). Předsedou sněmovního mandátového a imunitního výboru zvolili jeho členové podle informací ČTK Stanislava Grospiče, obdržel 11 hlasů. Gazdík získal jen 7 hlasů, jeden ze členů výboru se zdržel.

Mandátový a imunitní výbor Sněmovna zřizuje na ustavující schůzi jako první. Výbor pak volí svého předsedu, kterého následně ještě musí ve funkci potvrdit plénum Sněmovny. Výbor mimo jiné posuzuje policejní žádosti o vydání poslanců k trestnímu stíhání. Má 19 členů a jsou v něm zastoupeny všechny sněmovní strany. Zástupci hnutí ANO, SPD a KSČM v něm mají 11 zástupců.

Právě spor o počet členů výboru doprovázel pondělní jednání Sněmovny. Původně padaly návrhy na nižší počet členů výboru, opoziční poslanci však argumentovali tím, že při méně než 18 členech by ve výboru neměly zastoupení nejmenší sněmovní kluby.

 

Na mandátový výbor bude čekat práce již v následujících dnech. Bude se muset zabývat policejní žádostí o vydání předsedy a prvního místopředsedy ANO Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli dotaci na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Bude rozhodovat, zda Sněmovně doporučí, nebo nedoporučí oba politiky vydat. V minulém volebním období dolní komora oba poslance vydala. Po jejich opětovném zvolení je stíhání přerušeno, další postup bude záviset na hlasování Sněmovny.

Po volbě předsedy imunitního výboru se strhla bouřlivá diskuze. I když se mělo jednat o potvrzení předsedy imunitního a mandátového výboru, poslanci se začali přít o další výbory. Malé strany podle nich nebyly přizvány k jednání a jsou ignorovány seskupením silných stran.

Předseda mandátového a imunitního výboru byl potvrzen až ve 13:00 po bouřlivých hádkách.

Patrně nejsledovanějším bodem dnešního jednání bude volba předsedy Sněmovny. Po hlasování o mandátovém a imunitním výboru bylo ale jednání opět přerušeno. Pokračovat se bude ve 14:30.

Do funkce zamíří s největší pravděpodobností kandidát vítězného hnutí ANO Radek Vondráček, jenž byl v minulém volebním období místopředsedou Sněmovny. Je jediným kandidátem.

Hlasovat se dnes bude i o počtu místopředsedů Sněmovny. Těch by mohlo být pět, protože už zmíněný Vondráček řekl, že pokud se opravdu stane předsedou, bude usilovat o to, aby měl právě pět zástupců. Jejich jména se ale dozvíme nejspíš až v pátek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688