Patria (Patria Finance)
Investice  |  22.11.2017 07:53:21

Postaví se Rusko Saudské Arábii a zvrátí růstový trend cen ropy?

Napětí mezi Ruskem a Organizací zemí vyvážejících ropu (OPEC) se prohlubuje ve chvíli, kdy se členové organizace chystají pokračovat v jednáních o prodloužení aktuálních kvót. Mezi členy OPEC a dalšími vývozci ropy údajně panuje konsensus v otázce prodloužení dohody na export této suroviny po jejich uplynutí jejich platnosti v březnu 2018 a to až o devět měsíců. Postoj Moskvy ovšem může status quo narušit.

Rusko sice pomohlo zprostředkovat původní dohodu o vývozních kvótách a tím se podílelo na zvýšení cen ropy na současnou úroveň okolo 62 dolarů za barel, pomalý ekonomický růst však zvětšil jeho chuť využít vyšších cen skrze nárůst vlastního exportu.

Chris Weafer, seniorní partner ve společnosti Macro-Advisory, uvedl, že pravděpodobnost ruské neúčasti na prodloužení dohody je pravděpodobné a dává „dokonalý smysl“. Důvodem mají být měnící se průmyslové priority země. „Pokud se ropa udrží v rozmezí od 60 do 65 dolarů za barel, podpora Moskvy na prodloužení kvót po březnu příštího roku bude velmi nepravděpodobná", dodává Weafer. 

Rusko na ropě vydělává i s cenami v okolí 55 dolarů, vyšší ceny by pak mohly učinit větší počet amerických břidlicových ložisek rentabilními. Weaver si také myslí, že cena pod 60 dolarů bude motivovat ruskou ekonomiku k větší diverzifikaci a odklonu od závislosti na ropných exportech, bez výraznějšího negativního dopadu na vládní rozpočet

Ruské opuštění dohody a navýšení ropného exportu by však zemi poslalo na kolizní kurs se Saúdskou Arábií, de facto vůdcem OPECu. Pro Saudskou Arábii je stabilní trh s vysokými cenami kritickým předpokladem pro urychlení rozsáhlé revize ekonomiky, jejímž základním kamenem má být uvedení státního gigantu Saudi Aramco na burzu, říká banka JP Morgan. "Jakékoli výrazné změny  cen jsou rizikem pro realizaci této vize, neboť země je stále velmi závislá na příjmech z ropy," dodává banka.

Potenciální ztroskotání jednání s Ruskem je pro Saudy nevítané, již tak čelí značnému vnitřnímu pnutí. Množství státní špiček, včetně několika představitelů vládnoucí královské rodiny, má být zapleteno v korupční aféře, která je však viděna jako součást vnitřních politických sporů. Celosvětové ceny ropy překonaly minulý týden svá dvouletá maxima právě v reakci na protikorupční čistku mezi vysoce postavenými státními představiteli.

Ruský ministr energetiky Alexander Novak, klíčový architekt původní dohody o kvótách, sice uvedl, že Moskva bude podporovat prodloužení dohody pod dohledem OPECu až do konce roku 2018,  toto říjnové prohlášení však ztratilo část své relevance. Učinil jej totiž ve chvíli, kdy se cena ropy pohybovala v rozmezí 50 až 55 dolarů.

Kreml pak konzistentně prohlašuje, že slabší rubl je pro ruskou ekonomiku výrazně lepší. Zatímco ceny ropy v posledních týdnech rostou, měnový pár rubl-dolar oslabuje. Ruský vládní rozpočet tak má prostor bez větších potíží absorbovat případný pokles cen ropy

"Všechny tyto faktory hrají ve prospěch Ruska v porovnání s typickou zemí OPEC a jsou důvodem, proč Moskva preferuje dlouhodobě udržitelnou cenu v okolí 55 dolarů, oproti ceně o 10 dolarů vyšší," uzavřel Weafer.

Současné dohody exportéři dosáhli v prosinci loňského roku, v květnu tohoto roku ji pak prodloužili do března 2018. OPEC se s nečlenskými státy vyvážejícími ropu ohledně pokračování stávajících kvót setká 30. listopadu ve Vídni.

 

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688