Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.11.2017 23:26:46

20. listopadu: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akciové indexy v USA v pondělí posílily díky oživení průmyslových titulů, zisky technologických akcií však částečně kompenzoval pokles zdravotnického sektoru.

Index Dow, jenž zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si připsal 0,31 % a obchodování uzavřel na 24 430,33 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,13 % na 2 582,14 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,12 % na 6 790,71 bodu. 7 z 11 hlavních oborových indexů zpevnilo v čele s průmyslem, financemi a spotřebitelskými tituly, ztrácely naopak energetika, veřejné služby nebo zdravotnictví. Index volatility VIX klesl o 6,82 % na 10,65 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA stoupl o více než dva bazické body na 2,3648 %. Bitcoin zdražil o více než 2 % na více než 8 200 USD, ethereum přidalo přes 4 %.

Technologický sektor podpořila ohlášená fúze výrobce čipů Marvell (+6,41 %) a Cavium (+10,80 %), zdravotnický sektor ale táhly dolů akcie společností Merck (-2,01 %) a Bristol-Myers Squibb (-0,85 %), které reagovaly na pozitivní výsledky testů konkurenčních léků firmy Roche.

Objem obchodování tento týden zřejmě bude slabý, neboť v USA se slaví Den díkůvzdání, burzy budou ve čtvrtek zavřeny a akciový trh v pátek skončí dříve. Navíc se nečekají zásadní data o vývoji ekonomiky ani výsledky předních podniků.

HISTORICKÉ OKÉNKO: DEN DÍKŮVZDÁNÍ NA BURZE

Investoři nadále sledují vývoj okolo daňové reformy, kterou čeká projednávání v Senátu. "Trh většinově věří, že reforma projde. Velké firmy z ní ale nebudou až tolik těžit, protože již nyní využívají různých možností, jak snižovat své zdanění. Menší firmy by ale mohly díky reformě zažít výrazný nárůst ziskovosti," uvedl Ed Yardeni ze společnosti Yardeni Research.

Mimochodem, v pondělí Wall Street získala nového největšího akciového býka v osobě Briana Belskiho z BMO Capital Markets. Ten pro konec roku 2018 čeká index S&P 500 na 2 950 bodech. Investoři si podle něj mají nadále užívat růstu zisků. Pro srovnání, Keith Parker z UBS čeká 2 900 bodů, Jonathan Golub (Credit Suisse) 2 875, Binky Chadha (Deutsche Bank) 2 850 bodů, ale David Kostin z Goldman Sachs pouze 2 500 bodů.

PROČ SE TRÁPIT, AKCIE VĚTŠINOU POSILUJÍ

Dolar v pondělí zpevnil především díky oslabení eura v reakci na krach jednání o sestavení německé vlády. Na trhu zavládly obavy, že největší ekonomiku eurozóny čeká období politické nejistoty. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, kolem 21.30 SEČ přidával 0,46 % na 94,096 bodu a dotkl se nejvyšší úrovně od 14. listopadu. Vůči euru dolar zpevnil o 0,49 % na 1,1732 USD a proti jenu o 0,5 % na 112,66 JPY. Euro ztrácelo na libru 0,66 % na 0,8834 GBP, vůči jenu a švýcarskému franku stagnovalo na 132,17 JPY a 1,1649 CHF.

Ceny ropy na počátku nového týdne klesaly. Investoři jsou obezřetní a čekají, jak příští týden dopadne zasedání Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), na kterém se má jednat o prodloužení dohody o omezení těžby.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688