Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  17.11.2017 15:59:38

Celosvětový objem aktiv pod správou se zdvojnásobí, pro jejich manažery je to výzva

Odvětví správy aktiv zažije v příští dekádě rychlý růst, vyplývá ze zprávy společnosti PwC. Stárnutí světové populace spolu s rozrůstajícím se jměním té nejbohatší části a posunem od státních příspěvků k vlastnímu spoření způsobí nárůst spravovaného majetku do roku 2025. Transformace ovšem znamená také nutnost zvýšené inovace a větší integrace technologií pro dlouhodobou prosperitu správců aktiv.

Celosvětový objem spravovaných aktiv dosahující v roce 2016 84,9 bilionů dolarů by měl, podle studie, vzrůst za necelých deset let o 70 % na 145,5 bilionů v roce 2025. Měl by tak dosahovat ročního průměrného růstu až o 6,2 %, ještě větší rychlostí by pak měly růst regiony Latinská Amerika a Asie-Pacifik. Joe Linhares, ředitel Russell Investments v Evropě, s odhadem PwC souhlasí:„Zaměstnanci musí investovat výrazně vyšší částky než nyní pro dosažení slušných důchodových příjmů. Množství nevyužité hotovosti je v současnosti obrovské“, říká Linhares.

Rychle porostou především alternativní druhy aktiv jako jsou reality, private equity a soukromý dluh, ty se do roku 2025 zdvojnásobí.  Z celkového objemu spravovaných aktiv vytvoří až 15 %. Patrný bude také přesun kapitálu z aktivní správy, kdy manažer vyhledává konkrétní příležitosti za účelem předčit trhy, do pasivní, která sleduje pohyby specifických indexů a portfolií.

Společnosti nabízející nízkonákladové finanční produkty sledující indexy pak budou největší příjemci nově spravovaného kapitálu, z aktuálních 14,2 bilionů dolarů stoupne do roku 2025 spravovaný objem na 36,6 bil. USD. Bude za to moci vzrůstající povědomí o dopadu transakčních poplatků na míru zhodnocení. Dvě největší společnosti poskytující tyto produkty, BlackRock a Vanguard, se pak z dnes spravovaných 10,7 bil. USD mohou dostat až na 16 bil. USD, očekává PwC.

Podle Olwyna Alexandera, ředitele divize wealth management PwC, však budou správcovské firmy v blízké době čelit řadě překážek. „Odvětví se v příštích deseti letech zásadně změní, ať už jde o výši poplatků, produktovou nabídku, distribuci nebo regulaci. Výsledkem podle mne bude menší počet společností,které budou levněji spravovat výrazně více kapitálu“, říká Alexander.

Technologií, která má potenciál část těchto změn přinést, je blockchain. Ten by mohl zcela odstranit zavedený způsob zúčtování a vypořádání proběhlých transakcí mezi investory. Správcovské firmy také uvažují o přímém obchodování mezi sebou pomocí blockchainu, čímž by zcela eliminovaly potřebu zapojení třetích stran a výrazně tak snížily s tím spojené náklady. Zároveň by díky menší administrativní zátěži poklesl i počet potřebných zaměstnanců.

Marže by se staly, skrze automatizaci middle a back office, dlouhodobě udržitelnější, zároveň by se ziskovost firem spravujících aktiva mohla i zvýšit a to při snižování nákladů spojených s front office“, uzavírá Will Riley, manažer fondu Guinness Global Money Managers.

(Zdroje: FT, CNBC, Business Insider)

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688