Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  17.11.2017 16:00:03

Ziskovost čtveřice největších bank v ČR je velmi dobrá. Pozor ale musejí dávat na náklady

Čtveřice největších bank v Česku za tři čtvrtletí roku 2017 vydělala zhruba 41,9 miliardy , což je o přibližně šest procent více než ve stejném období loni. Vyplývá to z výsledků bank. Výsledky za celý letošní rok by podle odborníků mohly být rekordní.

Ziskovost českých bank je podle mínění analytiků velmi vysoká. Zisky rostou zejména díky nárůstu čistých úrokových příjmů, což je důsledek vyššího objemu poskytnutých půjček a nízké míry nesplácení. Tento stav by se zatím měnit neměl. Zájem o úvěry bude vysoký i v roce 2018. Banky ale musí dávat pozor na nárůst nákladů. Zejména osobní náklady začínají rychle stoupat, jelikož se zaměstnanci snaží o vyjednávání vyšších peněžních či nepeněžních odměn.

Čistý zisk skupiny ČSOB za tři čtvrtletí 2017 stoupl meziročně o 13 procent na 13,5 miliardy . Zisk rostl hlavně díky silné výkonnosti finančních trhů, vyšším příjmům z poplatků u investičních produktů, platebních karet, úvěrů a zahraničních plateb a jednorázovému zisku z vypořádání dřívějšího soudního sporu v prvním čtvrtletí 2017. Komerční bance vzrostl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 5,5 procenta na 11,2 miliardy korun. Bez jednorázových příjmů za podíly ve společnosti Visa a ve zpracovateli karetních plateb Cataps v loňském roce a bez vlivu přecenění a prodeje budov centrály v letošním roce dosáhl zisk 10,3 miliardy , a byl tak vyšší o 13,1 procenta.

Čistý zisk podle banky vzrostl díky nízkým nákladům na riziko. "Výsledek prvních tří čtvrtletí je ovlivněn neobvyklou situací na českém bankovním trhu, kde přetrvávají důsledky měnových intervencí," uvedl pro agenturu ČTK generální ředitel Komerční banky Jan Juchelka. České spořitelně klesl za tři čtvrtletí čistý zisk meziročně o 1,8 procenta na 11,7 miliardy korun. Za meziročním poklesem zisku je podle banky loňský jednorázový výnos z prodeje akcií společnosti Visa Europe, bez tohoto vlivu by se meziroční čistý zisk zvýšil o 8,7 procenta. "Růst hypotečních, spotřebitelských i firemních úvěrů dokazuje, že se daří domácnostem i firmám. Jejich dobrou kondici potvrzuje také klesající podíl špatných úvěrů," citovala agentura ČTK předsedu představenstva ČS Tomáše Salomona. Česká a slovenská UniCredit Bank vykázala za tři čtvrtletí čistý zisk 217 milionů eur (5,5 miliardy ), což je meziroční růst o 18,5 procenta.

Výsledky největších bank v ČR (v mld. )

 

(Zdroj: Banky, ČTK)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688