Patria (Patria Finance)
Daně a účetnictví  |  17.11.2017 07:53:56

Americká Sněmovna schválila daňovou reformu Donalda Trumpa

Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu poměrem hlasů 227 ku 205 schválila daňovou reformu prezidenta Donalda Trumpa, která snižuje daňové zatížení podniků i fyzických osob. Balík daňových změn teď čeká hlasování v Senátu, kde bude podle amerických médií poměr hlasů daleko těsnější.

První větší daňová reforma za posledních třicet let je vyvrcholením dlouholeté snahy amerických republikánů o změnu daňových pravidel. "Schválení tohoto zákona je to největší, co můžeme udělat pro růst ekonomiky a pro pomoc těm příslušníkům střední třídy, kteří mají potíže," komentoval hlasování republikánský šéf sněmovny Paul Ryan. Demokraté tvrdí, že navrhované změny pomohou jen nejbohatší vrstvě Američanů, zatímco ostatním neprospějí.

Zásadní daňová reforma je jedním z hlavních pilířů Trumpovy prezidentské agendy a volebním slibem se značnou šancí na úspěch. Dnešní americké komentáře předpovídají, že prezident by mohl díky daňové reformě zamířit ke svému prvnímu legislativnímu triumfu.

Nový daňový plán má dvě verze, o první jednala Sněmovna reprezentantů, druhou má na programu Senát. Jakmile parlamentními komorami úspěšně projdou, musí být zahájena dohodovací procedura, na jejímž konci bude společná verze. Až pak bude návrh prezidentovi předložen k podpisu. Trump doufá, že zákon o daňové reformě bude moci podepsat ještě letos. Senátní návrh se ovšem zatím projednává jen ve výborech.

Obě verze vyvolávají nesouhlas nejen demokratů, ale i nevelké skupiny republikánských poslanců. Na rozdíl od Sněmovny reprezentantů je v Senátu situace podstatně dramatičtější. Republikáni tam mají převahu 52 ku 48 hlasům, a pokud budou demokraté hlasovat jako jeden muž, mohou si republikáni dovolit pouze dva "odpadlíky". Agentura Reuters ovšem dnes předběžně napočítala čtyři.

Trumpova reforma má snížit korporátní daň z 35 na 20 procent. V případě daně z příjmu fyzických osob má senátní verze sedm daňových pásem mezi deseti a 38,5 procenta, návrh projednávaný ve Sněmovně reprezentantů má daňová pásma čtyři v rozsahu 12 až 39,6 procenta.

Snížení daní, které ochudí státní pokladnu v příštích deseti letech odhadem o 1,5 bilionu dolarů, má nový zákon kompenzovat likvidací nebo výrazným omezením položek odpočitatelných z daní a hlavně rychlejším ekonomickým růstem.

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Daně a daňová přiznání - informace, termíny, formuláře



Více zpráv k tématu Daně


Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

St 14:59  Spotřební daň z tabáku – co se mění od 1. dubna 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   9:11  Velké změny v DPH finančních služeb JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
Út 14:40  Specialista/ka v oblasti účetnictví podnikatelů MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688