Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  16.11.2017 08:05:07

Dynamika tuzemských cen zemědělských producentů by měla začít polevovat (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní ekonomický kalendář je nezajímavý. V eurozóně budou potvrzeny předběžné odhady říjnové inflace. Problém nízké inflace navzdory solidnímu hospodářskému růstu tak v eurozóně přetrvává. Americká průmyslová produkce by měla ukázat na solidní vstup do závěrečného čtvrtletí letošního roku. Tuzemské říjnové statistiky o vývoji cen v primárních okruzích poukáží na určité polevování inflačních tlaků.

Inflaceeurozóně stále zůstává utlumená

I když dnešní ekonomický kalendář přináší celou řadu ekonomických indikátorů, nedá se od nich očekávat, že by finanční trhy zásadním způsoben ovlivnily. Evropská inflace za říjen bude potvrzena na hodnotách prvotního odhadu, tedy 1,4 % meziročně při meziměsíčním vzestupu o 0,1 %. Stále tedy platí, že i přes nejvyšší růst za poslední dekádu zůstávají inflační tlaky slabé. Pokud jde o americká data, pozornost bude odpoledne směřovat ke statistikám z průmyslového sektoru. Data o vývoji průmyslové produkce za říjen přinesou spíše pozitivní zprávy. Meziměsíční růst by měl o desetinu zrychlit na 0,4 % m/m. I využití kapacit se podle odhadu ekonomů SG zvýšilo.

Euro atakuje dvouměsíční maxima

Euro po převážnou většinu včerejšího obchodního dne posilovalo, aby nakonec většinu svých zisků zkorigovalo. Evropské obchodování znamenalo posun kurzu k hladině 1,185 USD/EUR, kde se naposledy nacházelo ve druhé polovině září. Nečekaně vysoký přebytek zářijové bilance zahraničního obchodu eurozóny ukazuje, že hodnota eura nepředstavuje pro evropské producenty překážku úspěchu na zahraničních trzích. Odpolední americká data ale nakonec vedla k tomu, že se investoři přiklonili na stranu zelených bankovek. Říjnová inflace naplnila očekávání, solidní byly i maloobchodní tržby, kde jsme se navíc dočkali vzestupné revize za předchozí měsíc. Data nic nemění na příběhu, že dolarové úrokové sazby půjdou za měsíc výše.

Cenové tlaky v primárních okruzích polevují

ČSÚ dnes ráno zveřejní statistiky vývoje říjnových cen v primárních okruzích. Meziroční dynamika cen průmyslových výrobců v České republice v říjnu podle našeho odhadu zpomalila a vrátila se k srpnové hodnotě, a to navzdory nadále rostoucím cenám ropy. Zajímavější bude opět pohled na vývoj cen zemědělských producentů. Právě rostoucí ceny potravin jsou letos významným proinflačním faktorem. Nicméně meziroční dynamika cen zemědělských výrobců slábne a říjnové statistiky by tento trend měly potvrdit.

Koruna flirtovala s 25,70 CZK/EUR

Česká koruna včera poprvé od počátku minulého týdne testovala hladinu 25,70 CZK/EUR a během dne tak vůči euru ztratila zhruba deset haléřů. Nicméně tato úroveň se nakonec ukázala jako silná rezistence a kurz se od ní v odpoledních hodinách odrazil zpět k hodnotám těsně pod 25,65 CZK/EUR. Koruna ztrácí již dva dny v řadě, a to v podstatě od včerejšího ranního zveřejnění lepších než očekávaných čísel o vývoji HDP za třetí čtvrtletí. Potvrzení dobré výkonnosti české ekonomiky začali někteří investoři využívat k výběru zisků. Před blížícím se koncem roku je naopak patrný slábnoucí příliv prostředků do českých korun. Obecně středoevropským měnám nepřeje ani negativní nálada na globálních trzích.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688