Nové obchodní centrum vznikne v roce 2018 jen v Ostravě, více o rok později

Jana Brožková, 14.11.2017
Nárůst obratů obchodních center je velký Podle společnosti Cushman & Wakefield se v Evropě celková plocha obchodních center k polovině roku 2017 rozšířila o 1 169 000 m2 na 160,8 mil. m2. V České republice se od začátku roku 2017 dokončilo 57 850 m2 nových ploch obchodních center. Číslo zahrnuje rozšíření centra IGY České Budějovice o 9 250 m2, rozšíření centra Chodov o 35 000 m2 a výstavbu zcela nového obchodního centra Central Jablonec o výměře 13 600 m2. Oproti loňskému roku se jedná o 67% nárůst. V příštím roce však trh doručí výražně méně nových ploch obchodních center. Podle aktuálních informací se dokončí jen jediné obchodní centrum Géčko Ostrava. Naopak po roce 2019 dojde k otevření hned několika významných projektů.

„Zkušenost z nově rozšířených obchodních center ukázala, že zájem retailerů přetrvává a zaplnit nové jednotky v kvalitních projektech není problém. Zaznamenali jsme také nárůst obratů obchodních center a s tím související návštěvnost. Prosperující ekonomika přilákala na trh i zcela nové značky jakými jsou například Vapiano, Tezyo, Tous, Palmers, Boax či Kazar,“ říká Jan Kotrbáček, mezinárodní partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor ve střední a východní Evropě.

Přestože se v příštím roce otevře jen jedno nové obchodní centrum a nedočkáme se ani žádného rozšíření těch stávajících, je rozpracovaných projektů dostatek. Pokud nedojde k výrazným posunům termínů dokončení, rok 2020 bude z hlediska nových obchodních center velmi silný. V Česku má přibýt až 126 000m2 nových obchodních ploch. V centru Prahy vznikne zatím nejvýznamnější multifunkční projekt Savarin, který propojí Václavské náměstí s ulicí Na Příkopě a Jindřišskou. Jeho celková maloobchodní plocha bude dosahovat přes 35 000m2. Dojde také k dokončení OC Letná, které se plánuje už na rok 2019. V Brně se dočkají rozšíření obchodního centra Avion Shopping Park o cca 14,000 m2 a rozšíření centra NC Králova pole. Zásadním přírůstkem v moravské metropoli bude kompletní revitalizace Tesca Dornych. V Plzni pak vyroste nový multifunkční projekt podél ulice Americká a v centru Zlína projekt Fabrika.

„V oblasti výstavby dominují dva směry. Pokračující trend rozšiřování stávajících, dobře fungujících obchodních center. Druhým trendem bude budování multifunkčních center v centrech měst, které posílí jejich historickou úlohu a postavení. Městská centra byla vždy místem společenských setkání, kulturních vyžití a důležitých akcí. Projekty se smíšeným využitím, tzv multifunkční centra, budou fungovat jako katalyzátor navrácení původní úlohy městských center. Příkladem podobných center je plánovaný projekt v Plzni podél ulice Americká, který bude jednou z největších revitalizací v centru města, které je v současnosti zcela nevyužité,“ říká Jan Kotrbáček, mezinárodní partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor ve střední a východní Evropě.

Evropa

Za prvních šest měsíců letošního roku přibylo na trhu ve střední a východní Evropě („CEE“) 825 000 m2, kdežto v západní Evropě pouhých 344 000 m2 – byť na západní Evropu stále připadají více než dvě třetiny (68 %) celkové zastavěné plochy obchodních center. Dokončeno bylo celkem 34 nových projektů (které představují 84 % nových prostor, které za první pololetí přibyly) a 21 stávajících center bylo rozšířeno.

Zdaleka nejaktivnějším trhem bylo Turecko, na něž připadá 48 % (566 000 m2) veškeré nové plochy obchodních center v Evropě, následované Ruskem se 186 000 m2 a Itálií se 107 000 m2 nových ploch.

Celkový pololetní přírůstek byl o 11 % nižší než ve stejném období roku 2016, jelikož stavební aktivitu ovlivňovala rostoucí konkurence, změny v chování spotřebitelů a růst internetového maloobchodu. V současné době je rozestavěno dalších 6,8 mil. m2 a tyto prostory by měly být hotovy do konce roku 2018.

Obchodní centra procházejí významnou proměnou v důsledku vývoje celého maloobchodního sektoru. Nyní je cílem spíše vytvořit prostředí, které bude pro zákazníky přitažlivé, inspirativní a plné zážitků – a to se po internetu plně zprostředkovat nedá. Pronajímatelé na tento trend reagují rozšiřováním a přestavbou stávajících projektů a tvorbou pestrých nájemních mixů podle potřeb lokálních společenství. Řada projektů přišla s více sociálně orientovanými službami a novými technologiemi, přičemž nájemci neustále zkoušejí nové koncepce a formáty,“ řekl Jan Kotrbáček, mezinárodní partner a vedoucí týmu pronájmu maloobchodních prostor za střední a východní Evropu.

Mimo české hranice je jedním z příkladů neutuchající přizpůsobivosti maloobchodu britský projekt Westgate Oxford, který je největším letos otevřeným objektem v západní Evropě. Plochu původního vysloužilého centra ze 70. let dnes zaujímají čtyři výrazně odlišné zóny, z nichž každou navrhl jiný architekt, a do Oxfordu přinášejí největší světové značky. Na střeše se nacházejí atraktivní restaurace s vyhlídkou na město a prostory pro konání veřejných akcí. Centru zajišťují přitažlivou nabídku občerstvení, která je v dnešní době spíše nutností než jednou z možností.

Západní Evropa

Celková podlahová plocha obchodních center činila v polovině roku 109,1 mil. m2. Navzdory omezené stavební aktivitě na třech největších trzích obchodních center v západní Evropě – ve Velké Británii, Francii a Německu – se dařilo výstavbě na jihu Evropy. Nejaktivnějším trhem z hlediska výstavby byla Itálie, kde za první pololetí přibylo 100 000 m2 nových ploch, což je více než 30 % z celé západní Evropy.

Přestože hustota obchodních center ve Skandinávii je již vysoká, výrazný nárůst populace v metropolitních oblastech a vyšší útrata spotřebitelů podporují další výstavbu. Ve výstavbě je více než 500 000 m2 prostor, které by měly být dokončeny před koncem roku 2018, z toho přibližně 40 % v hlavních městech.

Střední a východní Evropa

Na Istanbul, kde je stavební aktivita v celé Evropě nejživější, připadalo 35 % nových ploch vybudovaných v Turecku. Očekává se, že výstavba v Turecku se udrží na vysoké úrovni navzdory mírnému oslabení poptávky po pronájmu.

Rusko má s 1,7mil. m2 prostor připravovaných na 2. pololetí roku 2017 a rok 2018 největší zásobu projektů ve výstavbě z celé Evropy – cca čtvrtinu celkové plochy. Na Moskvu připadá pouhých 13 % rozpracovaných projektů v Rusku, protože sílí výstavba ve vzdálenějších oblastech země jako např. Vladivostok, Chabarovsk či Groznyj.

V Polsku došlo k otevření dvou významných center – Galerie Północna ve Varšavě a centra Wroclawia ve Vratislavy - až v druhé polovině roku 2017. Ve výstavbě se aktuálně nachází značný objem ploch (600 000 m2). Téměř třetina z toho se nachází ve Varšavě, kde další výstavbě nebrání ani nadprůměrně vysoké náklady.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba