Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  14.11.2017 18:49:08

Vrchol Airbnb a hotelové akcie

Tradiční kamenný maloobchod je v nejedné vyspělé zemi decimován internetovými eshopy, automobilky se obávají toho, že neuspějí v elektromobilní době, hotely spolu s dalšími ubytovacími zařízeními se zase obávají tlaku Airbnb. V tomto posledním případě je ale minimálně podle Morgan Stanley již vrchol konkurenční hrozby ve formě Airbnb za námi. Co by to znamenalo?

Morgan Stanley zakládá svůj pohled na průzkumu mezi 4 000 spotřebiteli z USA, UK, Francie a Německa. Jeho závěry říkají, že 25 % tázaných použilo služeb Airbnb během posledních 12 měsíců. Jak ukazuje následující obrázek, v roce 2016 to bylo 22 % spotřebitelů a v roce 2015 14 %. Tento segment trhu tedy stále roste, ale pomalejším tempem. Minulý rok navíc 28 % spotřebitelů tvrdilo, že v roce 2017 využije služby Airbnb, ale realita je tedy podle současného průzkumu jiná (stalo se tak jen u oněch 25 %). V roce 2019 by podle průzkumu mělo těchto služeb využít 29 % spotřebitelů:

 

Morgan Stanley navíc tvrdí, že většina lidí už o existenci Airbnb ví a tudíž se vyčerpal ten nejjednodušší způsob, jak získávat nové zákazníky – ukázat se těm, kteří o službě neměli doposud ponětí. Vývoj podílu spotřebitelů, kteří jsou si služeb Airbnb vědomi, je znázorněn v druhém obrázku:

 

Bylo by ale omylem čekat, že tradiční hotely by na základě nižšího očekávaného tlaku od Airbnb měly realizovat závratné zisky. Podle banky vzroste EBITDA hotelů díky popsaném „předčasnému“ dosažení vrcholu Airbnb asi o 1 %. Nicméně i to stačilo na zvýšení cílových cen pro firmy jako Hilton, či Marriott. Jak ukazuje následující graf, celkově nejde o žádné akciové otloukánky. A nezdá se, že by na ně hrozba Airbnb doposud doléhala nějakým vyloženě destruktivním způsobem tak, jako třeba Amazon na některé maloobchodní řetězce:


Zdroj: Financial Times

První z následujících dvou obrázků ukazuje volný tok hotovosti Hiltonu, druhý Marriottu. U prvního by nás to mohlo svádět k úvahám o dani, kterou si vybralo a vybírá Airbnb, druhý ale tyto jednoduché teorie spolehlivě rozpouští. Obě společnosti pak tím, co jim zbývá po investicích (tedy oním volným cash flow) většinu času hravě pokrývají své dividendy, u značně růstového Marriottu je případný prostor pro zvýšení dividend po předloňském ukončení odkupů dokonce dost velký.


Zdroj: Morningstar

Pohled na fundament Marriottu přímo vybízí k pohledu na valuaci. Kapitalizace firmy nyní dosahuje 43,9 miliard dolarů. Kdyby se letošní tok hotovosti pohyboval kolem 2 miliard dolarů (viz graf) a rostl ročně o 2 %, bude jeho současná hodnota asi 26 miliard dolarů. Investoři tedy čekají mnohem více – dlouhodobý růst by podle nich měl dosahovat ne 2 %, ale asi 5,5 % (pak je současná hodnota toku hotovosti rovna kapitalizaci). Onen možný „vrchol Airbnb“ činí tento cíl o dosažitelnější.

(Zdroj ilustrační foto: Google)

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 16:56  Akciové trhy rostou i druhý den v týdnu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:29  Moneta: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688