Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Komodity  |  13.11.2017 07:40:04

Komoditní podílové fondy – dostupná investice do ropy, cenných kovů i zemědělských plodin

Řada investorů má komoditní podílové fondy pevně spjaté s ropou, zemním plynem či uhlím. Ano, existují produkty zaměřené pouze na tyto komodity, i v České republice jsou pak dostupné fondy, které drobným investorům zprostředkovávají investice do cenných kovů či zemědělských plodin (tzv. soft komodit).

S rostoucím bohatstvím roste chuť

Rostoucí kupní schopnost spotřebitelů v Čině vedla k tomu, že v této zemi vzrostla v uplynulých 20 letech spotřeba vepřového na obyvatele o více než 50 %, v případě pšenice to byl nárůst o cca 8 %. Podle Světové banky konkrétně v Číně utratí lidé s nízkými příjmy na potravinách o 57 % méně než střední třída. V této skupině obyvatel (střední třída) má přitom v Číně do roku 2030 přibýt cca 200 000 000 obyvatel, tedy více lidí, než kolik má nyní celá střední třída v USA. Pokud jde o rostoucí spotřebu, ta se netýká jen Číny, v Indii vzrostla v uplynulých 20 letech spotřeba elektrické energie na hlavu o cca 215 %, v Brazílii o 62,5 % a na Filipínách o 51 %. Takto bychom přitom mohli pokračovat ještě poměrně dlouho. Ať už je to rostoucí spotřeba vepřového a pšeniceČíně, elektrické energiiIndii či globální rostoucí spotřebě ryb, na velké části těchto investičních příležitostí lze participovat prostřednictvím podílových fondů, ať už jsou to akciové podílové fondy (akcie potravinářských společností jako jsou Nestlé, Coca Cola, Kraft Foods nebo Philip Morris) či komoditní fondy. „Řada komoditních fondů investuje své prostředky rovněž do akcií, jedná se tedy o úzce zaměřené akciové podílové fondy. Kromě toho, podílové fondy investují do komoditních indexů, jako jsou např. Bloomberg Commodity Ex-Agriculture či Livestock(RI). Tj. nedochází k tomu, že by investiční společnosti kupovaly samotnou komoditu. Výhodou fondů investicích do komoditních indexů může být větší korelace se samotnými cenami komodit. Rostoucí ceny surových materiálů či zemědělských plodin totiž nezaručují zvyšující se marže samotných výrobců, popisuje situaci Wolfgang Koeck, analytik Phoenix Investor

O které fondy konkrétně se jedná?

České republice jsou drobným investorům k dispozici tyto komoditní fondy (výčet nemusí být úplný)     Strukturu portfolií těchto podílových fondů naleznete níže. V případě, že investiční společnosti uvedla ve fact sheetu pouze informaci o tom, že expozice tohoto fondu jsou umístěny v akciích (bez uvedení oboru podnikání emitenta), jsou tyto investice uvedeny v položce „Jiné“.  

Struktura portfolií komoditních fondů k 31.10.2017

Fond Energie Zemědělství Kovy Jiné
Credit Suisse Commodity Index 29,12 % 34,67 % 36,21 %
Generali Fond komoditní 7,25 % 4,65 % 18,56 % 69,54 %
Parvest Commodities 44,69 % 55,04 %
J&T Komoditní 100 %
ČSOB Komoditní 46,40 % 53,60 %
 

Akcie vs. komoditní indexy

  Komoditní fondy jsou alternativou pro diverzifikaci dynamické složky portfolia, přičemž komoditní indexy mohou vykazovat vyšší rizika než samotné akcie. „Zatímco u akcií investor profituje z vyplácené dividendy a kapitálového zhodnocení, v případě komodit je to pouze kapitálové zhodnocení. Z tohoto titulu jsou ceny komodit více závislé na současném psychologickém rozpoložení trhů a mohou tak vykazovat vyšší volatilitu“ , uzavírá Koeck.   Zdroje informací: Světová banka (spotřeba zemědělských plodin, energií), Investiční společnosti (struktura portfolií podílových fondů)

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688