Research (W4T.CZ)
Investice  |  12.11.2017 18:24:08

Cena elektřiny od vichřice poskočila až o 119 EUR

Na konci října jsme v článku „Vyrábíte elektřinu? Zaplaťte 80 EUR za MWh!“ informovali o tehdejším divokém vývoji cen elektřiny na spotovém trhu. Situace zůstává nadále značně volatilní.

Vichřice Hewart, která se na konci října prohnala rovněž přes naše území, měla za následek výrazný propad spotových cen elektřiny dokonce do negativních úrovní. Jak jsme uváděli, tehdy se v Německu kontrakt pro neděli 29. října v aukci propadl na -52 EUR (-1 335 ) za MWh. Neuběhly ani dva týdny a trh zaznamenal druhý extrém, cenu vlastně o 119 EUR výše. V úterý 7. listopadu se totiž cena elektřiny pro následující den vyšplhala na více než 67 EUR za MWh. Dražší elektřinu šlo vidět naposledy v úvodu letošního roku. Pro 24. ledna se tehdy vyšplhala dokonce až ke 102 EUR za MWh.

Vývoj spotové ceny elektřinyNěmecku za poslední rok

Elektřina spot Německo Zdroj: European Power Exchange - Phelix

Aktuální poměrně větrné počasíEvropě má za následek v podobné avšak menší míře, opět výraznější výrobu elektřinyněmeckých větrníků. Díky tomu se některé blokové obchody na sobotu pro „offpeak“, tj. pro časy mimo hlavní špičku spotřeby, cenově přiblížily „nule“. Základní kontrakt pro celou sobotu se nicméně obchodoval přes 23 EUR/MWh, pro neděli už cena poskočila o 10 EUR výše.

Výše zmíněným vývojem v tomto týdnu si podobně prošly ceny elektřinyČeské republice. Na PXE se cena spotové elektřiny u základního kontraktu pro středu dle indexu dostala na 63,5 EUR/MWh, zatímco pro sobotu stála podobně jako v Německu, resp. 23,85 EUR/MWh. Zmínit lze, že pro špičku (peak) se ve středu elektřina prodávala dokonce za 82,5 EUR/MWh. Pro srovnání kontrakty pro celý rok 2018 se v posledních dvou týdnech obchodují stabilně u hladiny 38 EUR/MWh.

Vývoj futures kontraktu „Base“ 2018 pro ČR za poslední rok

ČR cena elektřiny 2018 (futures)

Zdroj: Power Exchange Central Europe

 

Prodejní ceny elektřiny ČEZ

Domácí energetická skupina ČEZ společně s posledními výsledky v týdnu informovala, že na rok 2018 má zatím předprodáno zhruba 81 % své plánované produkce při průměrné ceně jen 30 EUR/MWh. Cenový vývoj z posledních měsíců tedy naznačuje, že očekávané výnosy z produkce by měly doznat nakonec o něco vyšších hodnot. Firma však může jen vzpomínat na prodeje za ceny o třetinu vyšší, které realizovala ještě v roce 2015. Možné přiblížení takovým cenám lzet, vzhledem k objemu předprodejů, při pozitivním vývoji shledávat nejdříve v roce 2020

ČEZ předprodeje elektřiny - přehled

Zdroj: ČEZ

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688