Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  12.11.2017 12:55:42

DOWER-D: Tuzemská akciová ´Babiš rally´ - pro a proti!

Na globálních akciových trzích aktuálně panuje nejistota. Stojí za ní hlavně otazníky visící nad daňovou reformou v USA. Obavy o jejím pokračování/nepokračování trápí i Evropu. Tuzemský trh je na ale tom lépe. O roli ČEZ a jeho vyhlídkách jsme už psali dost. Teď se zaměřme na finanční instituce. Mají v souvislosti s americkou daňovou reformu šanci růst. Erste Bank už o sobě dává vědět, Moneta také nabídla argument k růstu a Komerční banka se připravuje.

Nejdříve Erste Bank, graf 1. Nachází se nad svým 200denním klouzavým průměrem (200DMA). Jejímu nákupu ze střednědobého časového horizontu nic nebrání. Tuzemský akciový trh, měřeno indexem PX, se také nachází nad svým 200DMA a tak nákupům akcí Erste Bank podle burzovní zkušenosti "kupuj zvěsti", vlastně nic nebrání

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.11.2017!

 

Moneta, graf 2. Investory mile překvapily firemními výsledky 3Q 2017. Pokud se ovšem týká 200DMA nachází se cena jejich akcií stále pod ním. To je v dané chvíli z pohledu technické analýzy určitý handicap. Navíc rychlý růst v minulém týdnu napovídá něco o korekci. Podobné jaké jsme byli svědky u ČEZ. Růstový potenciál Monety po výsledcích ovšem výrazně posílil. I v jejím případě půjde o "kupování zvěstí".

Graf 2, Moneta, OS MACD a Bollingerova pásma k 10.11.2017!

 

Pod svým 200DMA se nachází i Komerční banka. V jejím případě nemusíme zatím spěchat, zvlášť když její dno z poloviny června ještě nebylo dosaženo. Není důvod se plašit a spěchat. Trend "není kam spěchat" potvrdily i firemní výsledky 3Q 2017. Investory jsou vnímány neutrálně až mírně negativně. Aktuálně se na pořad dne dostává spíš její budoucí potenciál než aktuální výzva.

Alfou a omegou tuzemského akciového trhu ale dál zůstává ČEZ. V jeho případě budou navíc oproti ostatním titulům velmi důležitá i povolební vyjednávání. Další osud ČEZ se totiž bude vyvíjet pod taktovkou hnutí ANO. Včetně podílu ANO na řízení ČEZu, viz probleskující zprávy o personálním zemětřesení, a představách a "choutkách" ANO. Dění okolo ČEZ bude provázeno spoustou dohadů a často i protichůdných zpráv a informací. Zvěstí. Dá se oprávněně očekávat, že pravidlo o kupování zvěstí bude v případě ČEZ působit nejsilněji.
Především zprávy o možném dělení ČEZ na menší části mohou mít na vývoj ceny akcií ČEZ okamžitý a velký - pozitivní i negativní! - vliv. Ať totiž nakonec dělení dopadne tak či tak, nebo dokonce nedopadne, povedou zvěsti s velmi vysokou pravděpodobností k růstu ceny akcií ČEZ.

Popsaný vývoj - šance daňové reformy v USA, tuzemské finanční tituly a ČEZ - může být pro mnoho investorů velmi silným motivem k nákupu  "kupuj zvěsti" a v návaznosti na tuto motivaci i posílením "Babiš rally" na tuzemském trhu. Víc než kdy jindy proto platí právě dnes: pozor na emoce! City a pocity musí jít při investování stranou.

 

 DOWER-D










K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688