Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.11.2017 17:38:37

Summary: Dnešek přinesl řadu firemních dat, někdy i s nepříjemnými překvapeními

Z řady zajímavých výsledků hospodaření, které dnes firmy představily, zaujaly data Vestas Wind Systems, veledůležitého hráče na poli výroby větrných turbín. Ten totiž publikoval výsledky za poslední kvartál a nutno říci, že nebyly uspokojivé. Problémy hlásí i německý průmyslový obr Siemens, a to i přes růst tržeb. Firmu Albemarle ještě před nějakou dobou investoři moc neznali. Stačilo ale málo a všechno je jinak. Tím málem se myslí lithium, které firmě nyní pomohlo k solidním výslekům hospodaření.

EVROPA:

Deutsche Telekom

Mateřská společnost amerického T-Mobile US zaknihovala tržby ve výši 18,3 mld. EUR (+1% meziročně), držíc se tak predikcí stanovených trhem. Ukazatel EBITDA (po abstrahování od jednorázových položek) pokročil vzhůru o 3 % na 5,7 mld. EUR. V tomto případě byl konsensus o něco nižší, konkrétně 5,6 mld. EUR. Marže EBITDA se rozšířila o 70 bps meziročně na 31,3 %. Budeme-li držet jednorázové položky dál i od čistého zisku na akcii, vyškrábe se jeho hodnota na 0,3 EUR. Meziročně se jedná o posun vzhůru o 30 %, zatímco trh počítal s 16% yoy růstem. Volný cashflow zůstává víceméně nedotčen a pořád stabilně silný na 1,9 mld. EUR.

Nyní přesuneme svůj pohled na provozní metriky, konkrétně na růst počtu zákazníků. Nebudeme teď komentovat vývoj v mobilním bezdrátovém odvětví, jelikož ten úzce souvisí s T-Mobile US. V případě Deutsche je důležitý růst počtu klientů pevných linek připojených pomocí All-IP architektury (+8 % meziročně) a klientů připojených k internetu pomocí optických kabelů (+7,5 % meziročně). All-IP architektura a optické kabely umožňují Deutsche Telekom poskytnout zákazníkům komplexní balíček služeb (pod názvem Magenta One), jenž zahrnuje také mobilní připojení a digitální televizi.

K neúspěchu fúze mezi Sprint a T-Mobile US, od níž bylo definitivně opuštěno, se management prozatím nevyjádřil. Čeho se nám však dostalo je vylepšení výhledu pro rok 2017 (nyní se nacházíme v posledním čtvrtletí). Na základě robustního výkonu americké divize byl cíl pro ukazatel EBITDA navýšen na interval 22,4 – 22,5 mld. EUR (doteď 22,3 mld. EUR).

Výsledky hodnotíme pozitivně zejména s ohledem na vývoj provozních metrik a stabilně vysoký volný cashflow. Akcie posilují o mírných 0,5 %.

Siemens

Tržby německého konglomerátu narostly meziročně o 1,5 %, zatímco trh počítal s 4% yoy růstem. Jak postupujeme výsledovkou dolů, problémy se nám začínají hromadit. Provozní zisk (neboli v případě Siemens Profit Industrial Business) ve výši 2,2 mld. EUR značil pokles o 10 % yoy. Tržní predikce přitom udávaly 5% meziroční posílení. Kromě fiaska v divizi Power, jemuž se budeme věnovat níže, k tomu přispěly také odpisy zásob v divizi obnovitelných zdrojů. Provozní marže se zúžila o 120 bps meziročně na 9,7 %. Čistý zisk nakonec tahaly z problémů nejádrové aktivity jako korporátní položky, aktivity spojené s nemovitým majetkem a příznivější daňové náklady. Ve výsledku tak čistý zisk narostl o 10 % yoy na 1,3 mld. EUR, čímž výrazně zaostal za konsensem udávajícím 1,5 mld. EUR.

Tato špatná čísla si připisuje na účet divize Power and Gas (říkal někdo General Electric?), jejíž tržby se propadly o 20 % yoy. Management hlásí pokles poptávky po velkých turbínách ve všech reportujících regionech. Zásah dostal samozřejmě také provozní zisk, který odepsal 40 % yoy také kvůli nevyužitým výrobním kapacitám a deflačním tlakům v sektoru. Negativní efekt byl ještě umocněn neobvykle vysokou srovnávací bází – provozní zisk v 4QFY16 zahrnoval také bonus 70 mil. EUR (14 % provozního zisku) plynoucí z přecenění zásob. Ostatní divize si vedly relativně dobře, obzvláště pak Mobility (vlaky, metro, atd.), která k provoznímu zisku přihodila 9 %.

Managementu ke cti slouží fakt, že si jasně uvědomuje problémy společnosti a plánuje je rychle řešit. Postupná proměna společnosti na holdingovou strukturu umožní osekat transakční náklady příznačné pro velké konglomeráty, zefektivnit byznys a bude-li potřeba, jednodušeji odprodat problémové divize. V tomto směru se již ubírá divize Mobility, která vytvoří novou entitu s francouzským Alstom, a také divize Healthineers (zdravotnická zařízení), u níž je v plánu IPO pro příští rok.

Na závěr nabízíme pro zájemce ještě šálek upokojujícího čaje. Rok 2018 by měl být sice problematický, ale v podstatě by měl kopírovat výsledky tohoto roku (možnost mírného pozitivního překvapení). Dividenda na akcii bude zvýšena o 0,1 EUR na 3,7 EUR, díky čemuž zůstává dividendový výnos na úrovni 3 % neohrožen. Ke všemu ho ještě podepírá téměř 5% výnos volného cashflow. Tímto chceme říct, že patálie Siemens můžou v lecčem připomínat problémy amerického General Electric, avšak situace německého konglomerátu není zdaleka tak dramatická.

Akcie Siemens dnes odepisují 3 %.

Commerzbank

Německá banka v předešlém kvartálu neoslnila ani nezklamala. Celkem utržila 2,5 mld. EUR (+3 % meziročně), díky čemuž se udržela přesně v linii konsensu. Podotýkáme, že 0,5 mld. EUR tvořily jednorázové položky, z nichž většina již byla dopředu známa, avšak pro příští rok představují vyšší srovnávací bázi. Rezervy ubraly meziročně téměř 40 % na 170 mil. EUR, čímž posloužily provoznímu zisku jako odrazový můstek pro 50% meziroční nárůst na 630 mil. EUR. Pozitivní překvapení ve srovnání s predikcemi mělo hodnotu 20 mil. EUR (+3 %). Čistý zisk, jenž si v tomto kvartálu odpustil neprovozní nákladové položky, se vyhoupl na 470 mil. EUR (+760 mil. EUR meziročně).

Kapitálové pozici se dostalo dalšího mezikvartálního zlepšení. Ukazatel CET1 nyní dosahuje 13,5 % (+50 bps mezičtvrtletně), což je nejvyšší hodnota za poslední rok. Podpěru tvořily jak objemnější vlastní kapitál, tak pokles rizikově vážených aktiv. Konsensus se díval směrem k 13,2 %. Návratnost vlastního kapitálu (ROTCE) zůstává nadále chronicky nízká, konkrétně pod 1 %.

Výhled na rok 2017 zůstává víceméně nedotčen.

Akcie reagují 2,5 % růstem.

Vestas Wind Systems

Veledůležitý hráč na poli výroby větrných turbín publikoval výsledky za poslední kvartál a nutno říci, že byly všechno jen ne uspokojivé. Pokles tržeb o 6 % meziročně (konsensus +3 % meziročně) se nesl v duchu intenzivnějšího konkurenčního prostředí a klesajících cen. Provozní marže vyfoukla o 200 bps yoy na 12,9 % a výsledný čistý zisk (abstrahujíc od jednorázových položek) se propadl o 18 % meziročně na 250 mil. EUR (konsensus 300 mil. EUR). Nutno však říci, že nové zakázky si drží zdravé tempo a jejich objem narostl o 50 % yoy na 2 600 MW.

Management se rozhodl aplikovat techniku rychlého strhnutí náplasti a rovnou snížil výhled pro rok 2017. Tržby zůstaly ponechány téměř bez úpravy, nicméně provozní marže by se měla nově držet mezi 12 – 13 % (doteď 12 – 14 %) a volný cashflow mezi 450 – 900 mil. EUR (doteď minimálně 700 mil. EUR). Značné riziko management vidí také v možném osekání daňových pobídek v USA, což by celou situaci ještě zhoršilo.

Investoři posílají akcie Vestas dolů o 20 %.


USA:

Albemarle

Před nějakou dobou nepříliš známý výrobce chemikálií se dostal do světla investičních reflektorů díky explodujícím cenám lithia. Tržby společnosti narostly ve třetím čtvrtletí o 15 % meziročně na 760 mil. USD. Pozitivně nastavený konsensus se jim podařilo překročit o cca 30 mil. USD (+3 %). Hurikán Harvey se nicméně vyřádil i na aktivitách Albemarle a v segmentu Refining Solutions (rafinerie) a PCS (polymery) sestřelil EBITDA marže o 900 bps meziročně (nyní 25 %) a 800 bps meziročně (nyní 23 %). Vyšší náklady na geologický průzkum navíc pozdržely také EBITDA marži v segmentu Lithium (+70 bps yoy na 42 %). Celková EBITDA marže se proto zúžila o 100 bps yoy na 27,7 % a ukazateli EBITDA tím pádem nezůstal příliš velký prostor pro růst (+12 % meziročně na 210 mil. USD). Trh s těmito výpadky naštěstí víceméně počítal. Výsledný čistý zisk na akcii měl hodnotu 1,08 USD (+19 % meziročně).

Ještě pár slov ke zmiňovanému lithiu. Na tomto segmentu stál v podstatě celý růst tržeb v tomto čtvrtletí (+62 % yoy). Výsledný efekt je ten, že podíl lithia na celkových tržbách se meziročně zvedl z 25 % na nynějších 35 %. Přílišná expozice společnosti na tento relativně nový trh je poměrně riskantní. Doufáme tedy, že opětovný náběh rafinerií a polymerů diverzifikuje zdroj tržeb.
Ať tomu bude jakkoliv, pozitivní vývoj segmentu lithia umožnil managementu navýšit výhled ukazatele EBITDA pro rok 2017 z intervalu 835 – 875 mil. USD na 860 – 875 mil. USD, čímž se střední hodnota dostala mírně nad konsensus 860 mil. USD. Potěšilo nás také zvednutí rozmezí pro volný cashflow z 225 – 325 mil. USD na 275 – 325 mil. USD.

Navzdory relativně dobrým výsledkům se pro teď trh rozhodl vybrat zisky a akcie Albemarle posílá dolů o 3 %.

Macy’s

Výsledky společnosti Macy’s s sebou přinášejí náhled do stavu tradičního retailového odvětví, tzn. kamenných prodejen. Těžce zkoušení vlastníci tohoto titulu (výkon -50 % za poslední rok) nyní konečně pozorují slabé světélko naděje. Tržby z prodejen otevřených déle než jeden rok (same-store-sales) sice opětovně sklouzly a to o 4 % (konsensus -2,5 %), nicméně drastická úsporná opatření začínají přinášet ovoce. 6% yoy pokles nákladů na prodané zboží (zásluha efektivnějšího řízení zásob) byl doprovázen 7% meziročním osekáním režijních nákladů. Výsledný efekt je provozní zisk posilující o 4 % na 180 mil. USD, tedy o 20 mil. USD více než s čím počítaly predikce. Když se k tomu připočtou klesající úvěrové náklady a příznivější daňové položky, dostáváme se s čistým ziskem na akcii na hodnotu 0,23 USD, což je o 33 % více než v předešlém roce a o 7 centů více než čekal trh.

Dlouho očekávaný (i když jen částečný) úspěch je po zásluze odměněn dnešním 8% růstem ceny akcií.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688