Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.11.2017 06:23:49

Toyotě jsou samořídící auta málo. Chce jít mnohem dál

Toyota Motor začala hovořit o tom, že umělá inteligence v automobilech jim umožní poznat nás natolik dobře, že si je zamilujeme a auta budou náš vřelý vztah opětovat. Jde o poněkud podivný pohled na něco, co je jen hromadou oceli a senzorů. Výkonný ředitel automobilky Didier Leroy ale před několika dny na Tokyo Motor Show tuto vizi skutečně představil a šel dokonce ještě dál. Byl by rád, kdyby Toyota v budoucnu nebyla považována za automobilku, ale za „společnost lidského cestování“. Shelly Banjo z Bloomberg Gadfly si sice není jistá, co má tento výraz přesně znamenat, ale poukazuje na jednu podstatnou věc: Stále více lidí se nestará o to, co či kdo je doveze na požadované místo. A to by skutečně mohlo vyvolat velké změny v řadě odvětví. 

Lidem stále méně záleží na tom, jaké auto je veze, když využívají služeb Uberu či podobných společností. Auta sama jsou si navíc stále podobnější, protože výrobci a dodavatelské řetězce fúzují, využívají se stejné platformy a díly. Pokud bude pokračovat posun směrem k autonomnímu řízení a z automobilů nakonec úplně zmizí volanty, bude zákazníkům na jejich typu a značce záležet ještě míň. Můžeme se pak dostat do stavu, kdy lidé budou mít k autům podobný vztah jako k dopravním letadlům. Budou vědět, odkud kam se chtějí dopravit, ale jen málo z nich bude schopno říci, jaká značka je tam vlastně dovezla.

Automobilky se tuto vizi budoucnosti snaží uchopit rozdílnými způsoby. Nissan spolupracuje s NASA na vytvoření centra, které by fungovalo podobně jako řízení letového provozu. To by pomáhalo s řízením autonomních vozů a se zvyšováním důvěry v jejich technologie. Zároveň by měla růst i důvěra ve značku Nissan. Yamaha Motor zase vytvořila motocykl s umělou inteligencí nazvaný Motoroid s tím, že podle vedení společnosti má „posílit jednotu mezi jezdcem a strojem“. Nové systémy mají také automobilkám pomoci získat více dat o zákaznících a pak jim nabízet „zážitky z jízdy ušité na míru“. Předpokládá se, že podobně jako u aerolinek bude platit jedna věc: Čím déle budete službu té či oné společnosti využívat, tím více jí budete důvěřovat a tím menší bude pravděpodobnost přechodu ke konkurenci. 

Pokud ale věci půjdou směrem podobným cestě aerolinek, bude muset přijít konsolidace automobilek a zmenšení jejich počtu. U leteckých společností si většina zákazníků vybírá podle ceny letenek a nabízení prémiových služeb za prémiové ceny je složité. O skutečné věrnosti se dá hovořit jen u zákazníků, kteří létají velmi často. A dá se předpokládat, že v osobní automobilové dopravě by konkurence byla ještě ostřejší, protože tu existuje více alternativ. 

Pohled na všechny společnosti, které se účastnily Tokyo Motor Show, mi připomněl technologickou bublinu. Během jejího nafukování se najednou začala každá společnost nazývat technologickou. Dnes se zase hodně firem chlubí tím, jakou převratnou technologii má k dispozici pro auta. Je ale těžké přijít na to, proč by všechny ty technologie měly zvýšit celkové prodeje automobilů. Naopak. Pokud se skutečně přesuneme od osobního vozu k nabízení služeb podobných tomu, co činí letecké společnosti, o nějakém osobním vztahu mezi zákazníkem a automobilkou, o kterém hovoří Toyota, bude jen těžké hovořit,“ uzavírá Banjo. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688