Dobrá zpráva: máslo už dražší nebude, přehled, kde zlevnili

TNBiz, 8.11.2017

Ceny másla mohou do Vánoc ještě klesnout. Evropský trh již netrpí nedostatkem smetany a máslo by proto dále zdražovat nemělo. Některé řetězce jej již dokonce zlevnily. V současné době ceny másla nepřesahují 60 korun a někde klesly na 45.

"V tuto chvíli není důvod k tomu, aby se ceny másla dále navyšovaly. Cena smetany se na evropském trhu stabilizovala, takže k navyšování cen určitě není důvod," uvedla mluvčí české potravinářské komory Dana Večeřová.

K případnému poklesu cen másla dále doplnila, že snižování je nyní čistě na obchodních řetězcích. Některým z nich se již ceny másla podařilo snížit.

"V těchto dnech se nám podařilo vyjednat s dodavateli másla nové obchodní podmínky. Díky nim tak můžeme vyjít vstříc všem našim zákazníkům a s platností od soboty 4. listopadu snižujeme ve všech prodejnách Lidl cenu másla pod privátní značkou Pilos o 12 ze současných 56,90 na 44,90 . Cenu másla ostatních značek snižujeme o 10 z dosavadních 59,90 nově na 49,90 ," uvedla mluvčí řetězce Lidl Zuzana Holá.

"Pokud pro nás ceny zlevní dodavatel, tak to samozřejmě zohledníme, ale v tuto chvíli nemohu přesně říci, o kolik korun a kdy by máslo mohlo zlevnit. Jediné, co mohu potvrdit je, že do konce roku jeho ceny určitě nestoupnou," potvrdila mluvčí řetězce Billa Dana Bratánková.

Zvýšení ceny másla ovlivnilo i počet zákazníků. "Například na Slovensku, kde máslo rovněž podražilo, ceny kupující příliš neodradily a stále jej kupuje 9 z 10 domácností. V Čechách je situace podobná, avšak zvýšení ceny mělo o trochu větší vliv na pokles kupujících," popsala vývoj nákupu másla Andrea Patočková, mluvčí společnosti GfK, která se zabývá průzkumem trhu.

 

V jaké cenové hladině se máslo bude pohybovat v příštím roce nelze v tuto chvíli určit. Podle Večeřové totiž nelze předvídat vývoj cen mléčných výrobků na evropské trhu. Do konce roku se však zdražování obávat nemusíme.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky