Patria (Patria Finance)
Investice  |  08.11.2017 15:37:08

USA mají s Čínou obrovský obchodní deficit. Zvládne Donald Trump jeho řešení?

Americkému daňovému poplatníkovi se zřejmě nebudou číst následující statistiky s úsměvem: Za devět měsíců roku 2017 dosáhl americký obchodní schodek s Čínou zhruba 370 miliard dolarů. Snížení „horentního“ čísla, jak deficit pojmenoval prezident USA Donald Trump, ovšem nebude snadné. Rychlá řešení totiž nejsou.

Prezident Trump označil minulý týden za mimo jiné „hrozný“ devítiměsíční obchodní schodek USA vůči Číně ve výši 370 miliard dolarů. A i když chtěl zřejmě, alespoň podle mínění serveru CNBC.com Donald Trump před nynější návštěvou Číny, otestovat případné reakce, jen meziroční růst obchodního schodku ve výši 6,3 procenta sám o sobě nezmizí. Na druhou stranu – čínský obchodní přebytek se Spojenými státy v roce 2016 poklesl o 6,4 procenta, přestože americké domácí výdaje (proměnná, která ovlivňuje poptávku po dovozech) rostly v poměrně srovnatelném tempu.

Čína vs. USA: Obchod nade vše 

Jenže problém snížení obrovského amerického obchodního schodku s Čínou nebude vůbec jednoduché. Navíc – rychlá řešení prý neexistují. A to i přesto, že Spojené státy v prvních třech čtvrtletích roku 2017 vyvezly do Číny meziročně o 15 procent víc, což dosáhlo úrovně 91 miliard dolarů. Čínský export do USA za stejné období ale dosáhl 8,3% růstu na hodnotu 364,8 miliardy dolarů. Podle CNBC.om sice Čína chápe, že jde o neudržitelný obchodní vztah s USA, ale nebude spěchat s úpravami strukturálně nevyváženého obchodního vztahu se Spojenými státy.

Takže otázka je tato: Co vlastně může udělat prezident USA při aktuální návštěvě Číny ve prospěch své země? Předně může prezident Spojených států podpořit zvýšení vývozu USA do Číny výměnou za liberální přístup pro čínské zboží, služby a přímé investice na americký trh. Podle amerických médií je to, co Čína nazývá „obousměrnými investicemi" ve skutečnosti tlakem na recyklaci vlastních přebytků běžného účtu ve výši 150 až 200 miliard dolarů ve prospěch získání technologií a rozšíření přítomnosti Číny na americkém trhu.

U čínských investic na „zelené louce“ v USA by měl Donald Trump prosadit to, aby Číňané v USA investovali a pracovali za stejných podmínek, které platí v Číně pro americké přímé investory. Prezident USA by se také údajně měl inspirovat Evropou. Evropská unie totiž podle CNBC.com prosadila omezení obchodní výměny s Čínou, ale i snížení investic z Číny. A argumentovala tím, že jen reaguje na podobná omezení, se kterými se v Číně setkaly společnosti a firmy z EU.

Zabrání rozdílná politika řešení obchodních vztahů? 

Rychlé vyřešení problematiky závratných obchodních schodků USA s Čínou ale není zřejmě možné. A to nejen kvůli tomu, že Čína pracuje tvrdě na tom, aby omezila americký vliv v rozhodování jejích strategicky důležitých otázek, ale i kvůli politickým rozdílům obou zemí. Čína má totiž oproti USA zásadně jiné geopolitické zájmy, a to hlavně u jejích sousedů. Vychází z toho jediné: Pozornost investorů se bude kvůli výše řečenému i nadále zaměřovat na nové vedení Fedu a jeho fiskální a měnové politice, a u Číny na její schopnosti udržet si silný ekonomický růst, na stabilní finanční systém a rostoucí závislost na domácích výdajích a růstu segmentu služeb.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   9:31  Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024 Patria (Patria Finance)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688