Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  08.11.2017 09:18:46

Rozbřesk: Polská burza je letos 30 procent v plusu, aneb ekonomice severních sousedů se daří

Varšavská burza je letos o více než 30 % výše. Od poloviny roku jsou polské akcie výše o téměř 50 %. K dosažení historických maxim největšího středoevropského akciového trhu, kterých bylo dosaženo v roce 2007, přitom chybí jen opravdu málo.

Úspěch polských akcií má nepochybně svoji mezinárodní dimenzi, a to v podobě tiskárny na peníze jménem ECB, která tlačí prakticky všechna regionální aktiva vzhůru, ale část tohoto úspěšného příběhu má nepochybně svoji domácí složku. Navzdory škarohlídům sedícím v ratingových agenturách, které Polsku zhoršily ratingy, když před dvěma lety převzala otěže v zahraničí neoblíbená Kaczyńského konzervativní vláda, se totiž Polsku zcela nezpochybnitelně makroekonomicky daří.

Růst překračuje 4 %, míra nezaměstnanosti je na minimech a inflace níže než u nás či třeba v Maďarsku. A i když vezmeme v úvahu to, že Polsko je v regionu hlavním adresátem dotací EU, pořád nám z toho vychází, že ekonomika našich severních sousedů je na tom dobře, přičemž na horizontu se zatím neobjevují velká rizika, která by se asi začala projevovat zhoršováním zahraničně obchodní bilance.

A tak až dnes bude guvernér polské centrální banky Glapinsky na tiskové konferenci prezentovat novou makro prognózu, očekávejme opět upřímnou spokojenost, která bude indikovat, že na politice NBP netřeba nic měnit (hlavně pokud jde o úrokové sazby). Varšavská burza pak v následujících týdnech pak může klidně přidat další 4 %, která jí chybí k historickým maximům.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se nadále pohybuje v okolí 25,55 EUR/CZK a vyčkává na nové impulsy. My v nejbližších týdnech i měsících zatím věříme v přetrvání dobré nálady na globálních trzích, která by koruně měla hrát do karet…

Dnešní pokles nezaměstnanosti může být pro korunu další vzpruhou, protože ČNB je podle výsledků poslední prognózy citlivá na výraznější přehřívání pracovního trhu.

Zahraniční forex

Americký dolar včera nabral menší zisky na hlavních párech, které se mu stále daří držet vůči libře. Zisky dolaru proti euru se však smrskly, k čemuž mohly přispět i lehce jestřábí signály z ECB.

Dnešní kalendář očekávaných událostí je opět nezajímavý, a tak se bude čekat na důležitější data či události, kterých se možná tento týden nedočkáme.

Zlotý musí být dnes odpoledne ve střehu před zasedáním NBP, kde se bude prezentovat nová prognóza. Zasedání by však mělo vyznít neutrálně a tedy i dopad na měnu by neměl být velký.

Ropa

Cena ropy Brent zůstává na relativně zvýšených úrovních bezpečně nad 60dolarovou hranicí. Ze zpráv bylo včera zajímavé zejména opakované odmítnutí návrhu ze Saúdské Arábie, aby se i Brazílie podílela na dohodě na koordinovaném omezení produkce.

Co se týče dat, tak zásoby ropy v USA dle API v minulém týdnu klesaly, ale na cenu ropy to nemělo výraznější dopad (v Cushingu rostly). Zajímavá je jistá předzvěst možného dalšího poklesu tamějších zásob topného oleje, které se již nyní pohybují pod svými střednědobými průměry.

Dnes se pozornost soustředí na oficiální data o zásobách od EIA. Kromě nich bude zajímavé zejména číslo o vývozech surové ropy z USA.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688