Žloutenka v Česku: epidemie trvá, většina nakažených jsou děti

TNBiz, 7.11.2017

Českem se dál šíří nebezpečná žloutenka. Za necelý týden přibylo na Ústecku osm nakažených, což je jen mírný pokles. Hygienikům ale přílišnou radost nedělá, počet pacientů je stále vysoký. A tři čtvrtiny z nich tvoří děti.

Hygienici zaznamenali v Ústeckém kraji dalších osm případů nákazy žloutenkou. Dohromady se od začátku roku nakazilo 215 lidí. "Z toho je 109 dětí do devíti let věku a 47 do 19 let. Zbytek tvoří dospělí," uvedla ředitelka krajské hygienické stanice (KHS) Lenka Šimůnková.

V předminulém týdnu vzrost počet nakažených o 19, což ve městě vyvolalo paniku. Osm nových pacientů za necelý týden tak znamená pokles. "Žádnou velkou radost z toho nemáme, je to opravdu jen mírný pokles a epidemie dál trvá," doplnila Šimůnková.

Hygienička vyzdvihla úsilí dětských lékařů, kteří se snaží naočkovat co nejvíce dětí. Ocenila také pracovníky škol, kde se běžně nákaza šíří nejvíce. "Za úspěch považujeme to, že se nikdo ve škole nenakazil. Všechny ty děti se nakazily doma od někoho z rodiny nebo známých," upřesnila ředitelka KHS.

Rizikovými oblastmi podle ní zůstávají ústecké části Krásné Březno, Mojžíř a Předlice. "Máme také 20 dospělých pacientů, kteří bydlí jinde, ale v oblasti pracují. Myslíme si, že si tam třeba koupili jídlo a nepočkali domů, kde by si umyli ruce," popsala s trochou nadsázky Šimůnková.

Právě mytí rukou je nejdůležitější prevencí proti žloutence. Lékaři doporučují také konzumovat jen potraviny a pitnou vodu, o nichž víte jistě, že jsou nezávadné. Nakazit se můžete třeba i v restauraci - třeba pokud si kuchař nesprávně umyl ruce.

Hygienu byste ale měli dodržovat stále. Nestačí si umýt ruce jen po návštěvě toalety a před jídlem. Bakterie a viry se udrží také na školním batohu či kabelce, kterou na záchodcích položíte na zem, botách nebo sedadle autobusu. Mezi nejšpinavější věci v domácnosti patří také klávesnice počítače, mobil a tablet nebo ovladač na televizi. Asi málokdo si totiž myje ruce předtím, než zapne televizi.

Proti hepatitidě typu A, která se v současnosti Ústeckým, ale i Jihomoravským krajem šíří, existuje také očkování, to ale začíná účinkovat až dva týdny po první aplikaci. Do roka je pak nutná druhá injekce.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky