Otesánek na čtyřech kolech: nemáte ho náhodou doma?

TNBiz, 7.11.2017

Spotřebu auta ovlivňuje mnoho faktorů. Podívejte se, jak můžete svému otesánkovi naordinovat dietu!

Spotřeba označuje, kolik pohonných hmot potřebujete na překonání určité vzdálenosti. Na počátku všeho stojí volba auta, jenže hodnoty udávané výrobcem se měří za laboratorních podmínek, a tak neodpovídají spotřebě v reálném provozu.

Ideálně si vybírejte vůz, který velikostně odpovídá vašim potřebám – menší a lehčí auto bude mít vždy nižší spotřebu než třeba SUV. Pokud hodně cestujete, sáhněte po dieselovém motoru, který má přes vyšší náklady na údržbu nižší spotřebu, a je-li zrovna levnější nafta, šetříte vlastně dvakrát. Na to, jak hluboko sáhnete do peněženky, má vliv i cena pohonných hmot. Aktuálně koupíte 1 litr benzínu průměrně za 33,29 , nafty za 29,72 a LPG za 14,12 .

Pro zajímavost: jedním z největších žroutů je například Lamborghini LM002 se spotřebou až 53 l / 100 km, naopak Opel Corsa 1.3 CDTI „sežere“ okolo 3,1 l / 100 km.

Pokud už auto máte, hlídejte jeho technický stav. Závady či podhuštěné pneumatiky mají fatální vliv na spotřebu paliva. Úplným základem pro úspornou jízdu je ale předvídavost. Sledujte okolí a to, co se děje i daleko před vámi, a snažte se dosáhnout maximální plynulosti vaší jízdy.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky