Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.11.2017 14:11:00

Applem financí nebo zpátky ke kořenům? Goldman Sachs tápe, čím být


Šéf Goldman Sachs Lloyd Blankfein před pěti lety prohlašoval, že jeho finanční instituce se stane Wal-Martem na Wall Street. Minulý rok ale banka rozjela plán, v jehož rámci se má stát „Applem financí“. Jen šest měsíců poté už ale chtěla být radši Googlem a její finanční ředitel Martin Chavez dokonce přijal šéfa Googlu Erica Schmidta za svého mentora. A minulý měsíc Goldman Sachs oznámil, že hodlá prudce zvýšit objem poskytnutých úvěrů, čímž by se přiblížil bankám jako Wells Fargo či Bank of America. Goldman Sachs Group má významný problém – nedokáže se rozhodnout, čím chce vlastně být, píše Stephen Gandel na Bloomberg Gadfly.

Nyní se podle Gandela zdá, že Goldman Sachs se snaží vrátit se zpět ke svým kořenům, kterými jsou relativně rizikové obchody a investice na vlastní účet. Banka plánuje zvýšit objem peněz směřujících k private equity investicím a doufá, že tím objeví nové společnosti typu Uber. Goldman také oznámil, že se možná stane první bankou, která začne oficiálně obchodovat s bitcoinem. Není třeba zdůrazňovat, že takový posun je v rozporu s tím, co banka prohlašovala ještě před několika týdny. 

Goldman byl kdysi považován za krále Wall Street a jeho popsané kroky jsou svým způsobem pochopitelné. Snaží se totiž najít jakýkoliv způsob, jak se vypořádat s útlumem. První čtvrtletí tohoto roku jí totiž přineslo nejhorší výsledky tradingu obligací za posledních deset let. Minulý týden sice banka zveřejnila lepší než očekávané zisky, ale trh jimi příliš přesvědčen nebyl a akcie oslabily o téměř 3 %. Goldman se tak snaží dávat najevo, že chápe nutnost změny. Jenže jeho reálné kroky budí spíše dojem zmatenosti než rozhodného řešení problémů. A jak ukazuje následující graf, ani nedávné ohlášení růstového plánu investory nijak zvlášť nenadchlo:

Tím jediným správným řešením je přitom to, že Goldman se musí opět stát Goldmanem. Vyšší objem poskytnutých úvěrů může bance zvýšit její příjmy, ale Goldman se díky nim kvůli nízké úrokové marži jen těžko dostane zpět na návratnost kapitálu ve výši 20 %. Naopak investice v oblasti private equity by jej k tomuto cíli posunout mohly.

Akcionáři banky ale mají od poslední krize velkou averzi k riziku a to je pravděpodobně i důvod, proč akcie po zveřejnění posledních výsledků klesly. I když šlo o dobrá čísla, prospěly jim zejména výsledky z divize private equity. A posunu k rizikovějšímu byznysu až donedávna nefandili ani regulátoři. Goldman tak možná dělá dobře, když investorům říká o Wal-martu a Applu, zatímco jeho skutečným cílem je stát se tím, čím byl v minulosti. Investorům ale tento vlk v beránčí kůži zatím moc nevyhovuje. 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

16.05.2020Koupit, nebo prodat? Majitelé nemovitostí i kupující tápou Markéta Höfferová (Kurzy.cz)
02.09.2019V čem má Garmin navrch nad Applem? Patria (Patria Finance)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688