Patria (Patria Finance)
Investice  |  06.11.2017 09:49:27

Nejtěžší otázka ve financích: Kdy prodávat?


Kdy je čas prodávat akcie? Tato otázka je možná jednou z nejvíce opomíjených v celé oblasti financí. Trhy sice nyní stále rostou, ale právě to je ta nejlepší doba se tímto tématem zabývat. Koneckonců podle rozhovorů s klienty se jí zabývá nejeden z investorů, píše na stránkách Bloombergu Barry Ritholtz.

Během své dlouhé historie se Wall Street většinou zabývala otázkou, kdy akcie nakupovat. Naopak téma správně načasovaných prodejů je opomíjeno, a to jak u akcií, tak u komodit a řady dalších aktiv. Podobné je to s akademickou literaturou. Najdeme sice řadu úvah na téma krátkých prodejů či obecného časování trhu, jde ale většinou o úvahy na téma technické analýzy a ne širšího rámce, podle kterého bychom se mohli řídit při omezování svých akciových investic

Prodeje akcií jdou od tradingových rozhodnutí a okamžitých algoritmických rozhodnutí v rámci vysokofrekvenčního obchodování až po strategii Warrena Buffetta, který „kupuje za tak atraktivní ceny, že se mu nikdy nechce prodávat“. Většina z nás někdy žije a jedná mezi těmito dvěma extrémy, tudíž by bylo dobré mít na paměti zejména následující:

Za prvé, na jakém základě vlastně uvažujeme o prodejích? „Z mých rozhovorů s klienty vyplývá, že většinou jde o nějakou hrozbu typu Severní Korea, recese, vysoké valuace a podobně. To ale znamená, že základem prodejů by byly naše emoce, což není ta nejlepší strategie. Média jsou koneckonců vždy plná hrozných zpráv. Jedna střídá druhou, ale když se objeví v médiích, v cenách aktiv už jsou většinou odraženy a to není dobrý důvod k prodejům,“ píše Ritholtz.

Za druhé, co se stane, když prodáme a zjistíme, že jde o omyl? Podle Ritholtze většina lidí není ochotna přiznat si chybu a napravit ji. Takový krok totiž bolí naše ego a vyžaduje sebereflexi, do které se nám často nechce. Přesto je ovšem v případě chyby nejlepší ji uznat a zachovat se podle toho. Jen málo lidí umí dělat chyby a dobrý investor by mezi ně měl patřit.

Za třetí, co uděláme, když prodáme a zjistíme, že jsme měli pravdu? Podle investora je to snad ještě těžší otázka než ta předchozí. Stojíme totiž před rozhodnutím, zda a případně kdy na trh znovu vstoupit. Měli bychom tak mít připravený plán na to, co uděláme v situaci, kdy akcie oslabí například o 15 či 20 %. 

Za čtvrté, otázka disciplíny. Pokud si na základě uvedených bodů vytvoříme plán prodejů, musíme se jej také držet. Je hezké mít detailní návod, ale držet se jej je někdy to nejtěžší. A to zejména ve chvíli, kdy se věci neubírají směrem, který bychom čekali a preferovali. Pak totiž máme tendenci přijít s řadou pochybných důvodů, proč najednou jednat jinak, než jsme naplánovali. V neposlední řadě by náš plán měl jasně ukazovat, jaké náklady sebou likvidace a možný opětovný vstup na trhu ponesou, a to včetně otázky daní

Zdroj: Bloomberg

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.06.2020Kdy prodávat akcie? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
26.05.2020Jediná jistota: Nemovitosti zdraží. Otázka je, kdy přesně… Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)
22.04.2020Hypotéky budou citelně zlevňovat, otázkou je kdy ... Lukáš Kovanda, Ph.D. (CZECH FUND)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688