Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.11.2017 10:22:25

Kvůli hurikánům se pilo méně kávy. Starbucks do odnesl nižšími tržbami

Kavárenský řetězec Starbucks nezveřejnil za své čtvrté fiskální čtvrtletí příznivé hospodářské výsledky. Hurikány Harvey a Irma totiž srazily jeho tržby ve více než 1 100 amerických kavárnách meziročně o 2 procenta. Když by se ale dopady hurikánů na hospodaření firmy nezapočítávaly, dosáhly by tržby růstu o 3 procenta. Akcie firmy během včerejška klesly kvůli tomu o neclého 0,5 %.

Starbucks společně s výsledky hospodaření oznámil, že prodá svou čajovou značku Tazo společnosti Unilever za 384 milionů dolarů. Aktuálně Starbucks vykázal zisk ve výši 788,5 milionu dolarů, což představuje 54 centů na akcii, ve srovnání s 801 miliony dolarů zisku vloni, což bylo 54 centů na akcii. Upravený zisk o jednorázové položky dosáhl 55 centů za akcii ve srovnání s 50 centy za akcii před rokem. Tržby klesly na 5,70 miliardy dolarů z 5,71 miliardy dolarů před rokem.

Prodeje značky Tazo Unileveru zahrnuje prodej receptů, duševního vlastnictví a zásob. Starbucks se soustředí na značku Teavana, která se řadí do „super prémiového“ čajového segmentu. Starbucks koupil společnost Tazo v roce 1999 za 8,1 milionů dolarů.

Dopady tropických bouřek na výnosy společnosti ale nejsou jediným problémem firmy. Analytici totiž varovali, že strategie Starbucksu se musí s ohledem na posilování příjmů soustředit na podporu prodeje cenově výhodnějších specialit a nápojů ke snídani, aby se odlišila od silně rostoucí konkurence. Ale Kevin Johnson, generální ř ředitel Starbucks odmítl v rozhovoru pro agenturu Reuters argument, že by firma byla nějak silně tlačena konkurencí. Johnson řekl, že v restauracích ve Spojených státech obecně dochází ke klesající návštěvnosti kaváren, ale Starbucks se tomu snaží čelit nabídkou novinek, například frappuccinos.

Problémem ale je, že i nejbližší konkurenti Starbucku, jako McDonald's, jdou podobnou cestou. McDonalad´s nedávno rozšířil své menu o nové typy káv, jako macchiato a latte a prodává malé espresso nápoje McCafe za 2 dolary. Dunkin 'Brands Group nabízí speciální nápoje ke snídani, včetně sendvičů. Starbucks hrozí i vyšší konkurence od producentů káv, jako Nestlé, Blue Bottle či Intelligentsia, kteří se chystají otevřít více vlastních kaváren.

Starbucks však s ohledem na vysokou konkurenci v segmentu snížil svou prognózu ziskovosti v dlouhodobém horizontu. Nyní firma říká, že dlouhodobý růst disku na akcii má být o 12 procent, předchozí odhady počítaly s růstem o 15 až 20 procent.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)
Čt 10:42  Graf dne - USDCAD (28.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688