Česká pošta nestíhá doručovat a to teprve přijdou Vánoce

TNBiz, 2.11.2017

Česká pošta má dlouhodobě problémy s nedostatkem zaměstnanců. To se projevuje především ve větších městech, kde lidé na své zásilky často čekají marně. Nemá je kdo doručovat. Nezadržitelně se také blíží období Vánoc, kdy se objem zásilek značně zvýší. V krizové situaci však nepomůže ani Ministerstvo vnitra, které se do věcí České Pošty, ač je jejím zřizovatelem, nechce vůbec plést. Pošta však doufá, že pomůže navýšení hodinové mzdy pro brigádníky.

Rozzlobených obyvatel, kteří nedostali svou poštu, je stále více. Listonoši nestíhají doručit zásilky včas nebo je dokonce někdy nedoručí vůbec. "Když jsem tam volala, tak mi řekli, že nemají lidi, že přijde až v pondělí. A to už bude půlka toho programu odvysílaná," uvedla paní Františka, která již po několikáté marně čekala na svou čtvrteční zásilku s televizním programem. A zdaleka není jediná, kdo se zlobí.

"Zejména ve velkých městech, a hlavně v Praze, máme problém nabrat nové pracovníky. Z toho plynou i případné problémy," vyjádřil se mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Jeho slova potvrdili i ekonomové. Podle nich mnoho zaměstnanců České pošty letos zkouší štěstí u jiných firem.

Situaci s nedostatkem zaměstnanců nepomůže vyřešit ani Ministerstvo vnitra, pod které Česká pošta spadá. "Ministerstvo vnitra je pouze zřizovatelem České pošty. Pošta má vlastní vedení a ministerstvo mu nemůže diktovat, jak má firmu vést nebo jak má nabírat zaměstnance," vyjádřil se mluvčí Ministerstva vnitra Ondřej Krátoška.

Situace se však stále zhoršuje a stížností přibývá. Lidé tak stále častěji k odesílání svých zásilek volí jiné alternativy. Například využívají služby PPL nebo kurýrů. "Přes poštu už dlouho nic neposílám, to bych se doručení nedočkal. Radši si připlatím a pošlu poslíčka, člověk má aspoň jistotu, že mu balík přijde," vyjádřil se pan Karel z Prahy.

Navíc se kvapem blíží období Vánoc, kdy je provoz nejnáročnější. "Česká pošta pro předvánoční provoz shání cca 3 000 brigádníků, s náborem jsme začali již na přelomu září a října," uvedl mluvčí Vitík s tím, že Česká pošta usilovně pracuje na náboru brigádníků pro vánoční období.

"Předvánoční provoz je každoročně nejnáročnější období pro Českou poštu tím, že lidé si stále více objednávají dárky přes e-shopy. I proto jsme s náborem brigádníků začali již koncem září tak, abychom na špičku byli připraveni a všechny zásilky stihli doručit."

"Náborová akce probíhá. Oproti loňskému možnému maximu pro brigádníky, což bylo 110 korun za hodinu, jsme tuto částku zvedli až na 145 korun za hodinu, což je u specifických pozic možné maximum," doplnil.
 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky