Patria (Patria Finance)
Investice  |  01.11.2017 17:09:18

Summary: Po Under Armour další problémový retailový hráč - Next


Po fiasku, kterým byly výsledky Under Armour zpřed několika dní, tady máme další špatné novinky z retailového sektoru. Tržby britského oděvního řetězce Next za poslední kvartál narostly meziročně jen o 1,3 %, přičemž trh počítal s 3% růstem. A tato data jsou rizikem pro celý retailový sektor. O moc lépe si nevedl ani jeden z nejdůležitějších výrobců inzulínu na světě - Novo Nordisk, který dnes publikoval smíšené výsledky za poslední kvartál. Výrobce veleznámého produktu Botox - Allergan Plc zaznamenal čísla, která byla v linii tržních předpokladů.

EVROPA:

Novo Nordisk

Jeden z nejdůležitějších výrobců inzulínu dnes publikoval smíšené výsledky za poslední kvartál. Tržby sklouzly o 3 % meziročně na 26,6 mld. DKK, zatímco konsensus udával 27,4 mld. DKK. Management z problémů s nízkými tržbami poměrně úspěšně vybruslil skrze kontrolu nákladových položek. Překvapivě nízké byly hlavně distribuční náklady, které byly osekány o 5 % meziročně (konsensus +2% meziročně) a také náklady na prodané zboží (COGS), jež vyrostly jen o 7 % meziročně (konsensus +10 % yoy). Po započtení neprovozních položek se tak díváme na čistý zisk na akcii ve výši 3,96 DKK, což značí 2% meziroční růst a o 0,15 DKK na predikce. Hrubá marže se meziročně zúžila o 150 bps na 84 %.

Produktový segment moderního inzulinu lehce nestíhal v prodejích za konsensem. Tažen dolů byl neočekávaně slabým výkonem inzulinu Levemir (-27 % meziročně), do role kotvy byl však osazen do tržeb důležitější Novolog (+3 % meziročně). Victoza, vlajková loď Novo Nordisk čelící útokům ze strany konkurenčního Trulicity (Eli Lilly), posílila tržby v linii konsensu o 5 % meziročně. Už horší to bylo u hlavních generátorů růstu společnosti – New Generation Insuline. Trh tady počítal s meziročním zlepšením o 120 %, avšak dočkal se jen 84 %. Zdá se, že v tomto případě dochází k nasycení trhu inzulínem Tresiba rychleji, než se čekalo. Tomu nasvědčují také tržní podíly, které se meziročně téměř nezměnily.

Výhled růstu tržeb pro 2017 byl lehounce vylepšen z -1 % na -0,5 % (konsensus +1 % yoy).

Po prvotním prudkém poklesu se nyní akcie vrací k včerejší zavírací ceně.


NEXT / Marks & Spencer

Po fiasku, kterým byly výsledky Under Armour zpřed několika dní, tady máme další špatné novinky z retailového sektoru. Tržby britského oděvního řetězce Next za poslední kvartál narostly meziročně jen o 1,3 %, přičemž trh počítal s 3% růstem. Management jako důvod uvedl extrémně volatilní prodeje a k tomu ještě neobvykle slabý říjen. Nepomáhá ani fakt, že navzdory pokračujícímu ústupu prodejů kamenných obchodů ve prospěch online nákupů (Retail -8 % meziročně proti Direct +13 % yoy) investuje Next do dalších prodejen.

Management je nicméně s výsledkem kvartálu spokojen. Výhled tržeb pro celý rok 2017 upravil mírně směrem dolů a upozornil, že výsledky posledního kvartálu roku budou postiženy vysokou srovnávací bází předešlého roku.

Výsledky to byly nechvalné, nicméně za takto prudkou reakcí trhu stojí určitě mimo jiné nervozita z celého tohoto sektoru. Ta sebrala akcie Next na procházku směrem dolů o 9 % a do party se připojil také Marks & Spencer, jenž ubral ze své hodnoty 4,5 %.


USA:

Allergan Plc

Výrobce veleznámého produktu Botox utržil v posledním kvartálu 4 mld. USD (+11 % meziročně), což bylo v linii tržních předpokladů. Hrubá marže se bohužel zúžila o 170 bps yoy na 86,1 %, s něčím takovým se však počítalo dopředu. Růst horní linie výsledovky byl oslazen disciplínou na nákladové straně. Režijní náklady rostly jen 10% yoy tempem, zatímco predikce počítaly s 15 % na 1,15 mld. USD. Podobným stylem se vyvíjely také náklady na výzkum a vývoj. Produktem těchto dílčích úspěchů je čistý zisk na akcii s hodnotou 4,15 USD (+25 % yoy) a náskokem před konsensem o 0,11 USD.

Klíčové produkty Botox a Restasis (oční kapky) si vedly více než dobře. Botox přihodil ke svým tržbám 12 % yoy, zatímco Restasis 3 %. Oba dva překonaly tržní konsensus, konkrétně o 5,5 % a o 4 %. Taktéž pohonní jednotky růstu – Linzess a Loestrin – dokázaly překonat očekávání. Příjmy z Linzess (střevní potíže) poskočily o 20 % yoy (konsensus +16 % yoy) a Loestrin (antikoncepce) si polepšil o 14 % (konsensus +11 % yoy).

Výhled na rok 2017 zůstal víceméně nezměněn, spíše došlo k jeho upřesnění.

Akcie Allergan odepisují 2 %.

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:34  Ranní okénko - Aktualizovaná prognóza na Fed a kurz EUR/USD Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Pá   9:25  Geopolitika: Izrael provedl odvetný útok na Írán Research (J&T BANKA)
Pá   9:24  Koho nejvíc bolí vyšší výnosová křivka? Jan Berka (Roklen24)

Přečtěte si také:

19.05.2022Under Armour klesá po konci CEO Friska X-Trade Brokers (XTB)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688