Žloutenka na Slovensku: nebezpečně nakažených přibývá

TNBiz, 1.11.2017

Slovensko se potýká s epidemií žloutenky. Nejvíc případů přibylo v září a v říjnu. Tento rok se v bratislavském kraji nakazilo 153 lidí. Podle hygieniků se bude počet pacientů dál zvyšovat.

Nemoc špinavých rukou se šíří nezastavitelnou rychlostí. Jen za poslední dva měsíce se nakazilo 88 lidí. Žloutenka postihla také tři zaměstnance největší automobilky na Slovensku a jednu zaměstnankyni ministerstva obrany.

"V rámci ministerstva obrany jsme zaznamenali hepatitidu typu A u jedné zaměstnankyně, je hospitalizovaná," vyjádřila se mluvčí ministerstva Danka Capáková.

Nejvíce nakažených je ve věku mezi 55 a 59 lety. Onemocnění se zpočátku podobá chřipce. Nakažený se cítí unavený, stěžuje si na bolest svalů, nechutenství nebo nevolnost. Dalšími typickými příznaky je zvracení, průjem a také zvýšená teplota.

Podle odborníků je nejspolehlivější ochranou očkování. Virus se vylučuje stolicí. Je tak zapotřebí dezinfikovat toalety, koupelny i vodovodní kohoutky. Může se přenášet i přímým kontaktem při nedostatečné hygieně rukou.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy