Research (W4T.CZ)
Investice  |  30.10.2017 09:10:44

Vyrábíte elektřinu? Zaplaťte 80 EUR za MWh!


Ceny elektřiny na konci října zaznamenávají velmi divoký vývoj. Některé kontrakty se propadly hluboce do negativních hodnot. Výrobci z obnovitelných zdrojů, díky dotacím, přesto své zdroje ve valné většině evidentně neodpojují.

Víkendový příchod značně větrného počasí do západní Evropy, potažmo následně do České republiky, sebou přinesl zvýšenou výrobu elektřiny z větru. V sobotu měl dle predikcí v Německu výkon právě jen větrných zdrojů dosahovat 40 GW. Pro porovnání tedy zhruba dvaceti Temelínů! Větrno má navíc přetrvat i v neděli. Spotové ceny elektřiny zkrátka zamířily prudce na jih, resp. dokonce do záporu. Producenti, kteří nemají předem zajištěn odbyt, jsou tak nuceni za odebrání vyrobené elektřiny nuceni zaplatit výrazné částky. Propad ceny sebou přinesl rovněž značné zvýšení obchodů s elektřinou.

Německu se kontrakt pro neděli 29. října v aukci propadl na -52 EUR (-1 335 ) za MWh. Tento měsíc se přitom ceny pohybovaly výrazně v pozitivním teritoriu obvykle nad hranicí 25 EUR/MWh. Před deseti dny dokonce nad 50 EUR/MWh. Přebytek elektřiny a tedy tlak na cenu byl znát pouze 7. října, kdy cena klesla pod 8 EUR/MWh.

Vývoj spotové ceny elektřinyNěmecku za poslední měsíc

Cena spotové elektřiny v Německu - graf

Zdroj grafu: European Power Exchange - Phelix

Některé blokové obchody na neděli pro „offpeak“, tj. pro časy mimo hlavní špičku spotřeby, se navíc obchodovaly dokonce i za -83 EUR/MWh (2 125 ).

Mnout ruce si tak jistě mohou zejména výrobci elektřiny, kteří využívají principu přečerpávacích nádrží. Ti jsou zvyklí využívat nižších, obvykle nočních, cen elektřiny k naplnění vodních děl, aby následně v okamžiku špiček za mnohem vyšších cen elektřiny spustily své turbíny. Jak známo v tomto směru přetoky elektřiny putují především do Rakouska, které je vybaveno řadou přečerpávacích elektráren.

Propad německých cen elektřiny se odrazil i na domácím trhu. Zatímco v posledním měsíci šlo jen výjimečně vidět ceny pod hranicí 20 EUR/MWh, pro sobotu se propadly jen ke 4 EUR.

Vývoj ceny základního kontraktu elektřiny „Base“ v ČR za poslední měsíc

Cena spotové elektřiny v ČR - graf

Zdroj grafu: Power Exchange Central Europe

 

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688