Petr Rozkošný (Meteobox.cz)
Investice  |  28.10.2017 17:48:04

Lákají Vás investice do obnovitelné energie? Toto byste měli vědět

Navýšení podílu obnovitelné energie na 20 % celkové spotřeby v EU, na 30 % celkové spotřeby v Číně, totální přechod na obnovitelné zdroje v Německu, Dánsku, Švédsku. Ambiciózní plány na změny v energetickém mixu neznají hranic a může se zdát, že nikdy nebyla vhodnější doba k investicím do obnovitelných zdrojů, které jsou i v České republice dostupné pro drobné investory. Tento typ investic má však několik důležitých „ale

Investice do výrobců dílů či provozovatelů samotných zařízení?

Je nutné si uvědomit, že součástí portfolií podílových fondů či investičních certifikátů nejsou jen výrobci elektřiny, ale také výrobci fotovoltaických panelů, větrných turbín apod. Tyto společnosti pak nezažívají jednoduché období, drtí je totiž konkurence z Číny (viz příklad společností SolarWorld AG, Suniva, Surrey apod.).

Ani provozovatelé elektráren nemají na růžích ustláno

Provozovatelé zařízení na výrobu energií z obnovitelných zdrojů jsou často silně závislí na státu, resp. garancích výkupu elektřiny za určitou cenu, daňových prázdninách či dotacích na výstavbu elektráren. Jenže, ochota dotovat obnovitelné zdroje energie klesá. Ať už jde o spojené státy (snížení z 0,88 USD / kWh na 0,07 USD/kWh), Dánsko (ohlášení úplného ukončení podpory nově instalovaných zařízení), Velkou Británii (zkrácení doby garance výkupu z 20 let na 15 let a snížení výše podpory o 3 %) či Itálii (snížení objemu dotací, zdanění elektřiny vyráběné pro vlastní spotřebu). V rámci Evropy existuje výrazná podpora bez ohledu na cenu snad jen v Německu, i zde jsou přitom schopny bez dotací přežít jen větrné parky umístěné na moři. Polovina z 400 oslovených společností provozujících zařízení na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů v USA uvedlo, že návratnost jejich investic do obnovitelných zdrojů činí 1 % - 9 %%, pouze 80 z těchto společností pak dosahuje návratnosti investic 15 %.

Náklady na výrobu elektřiny jsou stále vyšší než u „konvenčních“ zdrojů

Náklady na 1 kWh vyrobenou z obnovitelných zdrojů sice dramaticky klesají, jejich výše se však stále nachází nad náklady, za které jsou schopny fungovat elektrárny na zemní plyn či jaderné elektrárny. Konkrétně ve výše zmíněném Německu zvyšují obnovitelné zdroje energií účet za elektřinu čtyřčlenné domácnosti o cca 250 eur ročně.

Jejich „obliba“ v EU klesá

  Měřeno objeme nových investic, zdroje obnovitelných energií zažívaly v EU největší podporu v letech 2009-2011. V prostředí nevýrazného ekonomického růstu působily na voliče jako červený hadr informace o rostoucím objemu podpory obnovitelných zdrojů, rostoucích cen elektrické energie právě v souvislosti s obnovitelnými zdroji či zprávy o tom, ztrátu kolika pracovních míst znamená 1 MWh instalovaného výkonu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688