V rezidenčním projektu Sakura bude možné denně dobít 90 elektromobilů

Celková kapacita podzemního parkoviště pro dobíjení je 90 míst

Projekt Sakura skupiny T.E Development Group, jenž je pro svou práci s okolní vegetací unikátní v českém ale i celosvětovém měřítku, počítá s kapacitou elektroinstalace pro dobíjení 30 elektromobilů současně. V případě potřeby zde tedy za jeden den bude možné na směny nabít všech 90 vozů, na něž je dům dimenzován. V tuzemsku se tak bude jednat o první rezidenční projekt, který dokáže všem svým obyvatelům garantovat možnost pohodlného využívání elektromobilu a jeho každodenního dobíjení v zázemí vlastní garáže.

Sakura pracující s principem visutých zahrad si v rámci rezidenčních nemovitostí na své konto připisuje další unikum. Projekt o 67 bytech bude disponovat technickou přípravou pro souběžný chod hned 30 dobíjecích stanic na elektromobily, přičemž celková kapacita podzemního parkoviště je 90 míst. Nabití akumulátoru jednoho elektromobilu z 0 % na 100 % trvá zhruba 8 hodin, dobíjecí zařízení bude přitom fungovat na směny. V případě potřeby je tedy možné rozvést kabely ke všem parkovacím stáním a řídicí jednotka v centrálním rozvaděči pak už jen distribuuje energii podle toho, jak si kdo dobíjení zarezervuje. Za 24 hodin bude tímto způsobem možné plně nabít všech 90 automobilů, na něž je dům dimenzován. Sakura tak poskytne všem obyvatelům možnost jezdit ekologicky na elektřinu, což je nejen v našich poměrech jedinečné.

Developer T.E tímto opatřením projekt přizpůsobuje budoucnosti, jejíž nedílnou součástí elektromobilita je. „Domníváme se, že nemá smysl v budově, jejíž životnost je v řádu stovek let, připravit pouze jednu nebo dvě dobíjecí stanice, když trend odklonu od spalovacích motorů směrem k elektrickým je zřetelný již nyní. Rozhodli jsme se proto, že Sakura bude připravena na situaci, kdy naprosto všechna auta v domě jsou na elektřinu a potřebují každý den doplnit své kapacity.“ komentuje partner skupiny T.E Martin Hubinger a dodává: „Největší benefit tohoto postupu pro vlastníky spočívá v tom, že dům předvídá vývoj situace v městské dopravě, a nemůže proto nastat situace, kdy například předpisy budou přísnější než jeho schopnosti. To přispívá ke zvýšení a udržení hodnoty každé jednotky v čase. Skutečná potřeba dobíjet elektrická vozidla v letošním nebo příštím roce je nepochybně podstatně nižší, ale vědomí, že nejsme ničím ani do budoucna limitovaní, je důležité.“

Vedle implementace 100% elektromobility jsou na Sakuře uplatňovány i další ekologické prvky a technologie směřující ke snížení energetických ztrát. Součástí domu jsou například velkoplošná okna bez příček pouze s tmelenou spárou, jež zachovají nerušený výhled a navíc splňují normy pasivních domů. Automatická závlaha ve všech zahradách, balkonech či terasách má jako hlavní zdroj retenční nádrže na dešťovou vodu a vrt pro čerpání podzemních vod, díky čemuž nebude nutné vodu odebírat z vodovodního řadu. Propracovaný centrální systémem závlahy pak kombinuje hned několik mechanismů pro efektivní zalévání.

Rozkvetlý bytový komplex vzniká v pražských Košířích na místě brownfieldu – vyhořelého a nefunkčního plaveckého bazénu. Koncept je zcela mimořádný pro svou netradiční formu spojení domu a zahrad, a to nejen v rámci České republiky, ale i celosvětově. Vegetace je na Sakuře využita jednak horizontálně, v podobě přilehlého soukromého parku a zelené střechy se vzrostlými stromy, ale i vertikálně. Podél obvodových stěn se v několika řadách potáhnou osázené římsy a všechny balkony i terasy budou disponovat zabudovanými záhony vytvářejícími útulné zahrady s neskutečnými výhledy na Prahu. Kromě bytů 1+kk až 5+kk o rozloze od 37 m 2 do 230 m 2 budova nabídne i komerční prostory, které se promění v obchod s potravinami a bistro či kavárnu. Za architektonickým řešením stojí renomované londýnské studio Jestico + Whiles, o návrh zeleně na domě i v okolí se pak postarali zahradní architekti z českého ateliéru Flera. Generálním dodavatelem stavby je společnost T.E Construction Management spadající přímo do skupiny T.E. Dokončení projektu je naplánováno na konec roku 2018.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Technika