Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
24.10.2017 19:07:06

V pátek přijde výrazná studená fronta, víkend bude studený a hory zasype sníh

 

S postupnými novými výstupy numerických modelů sledujeme situaci vpádu studeného vzduchu na naše území od pátku. Páteční studená fronta přímo od severu bude zřejmě výraznější, než se předpokládalo. Uvidíme, jak se situace vyvine, ale o víkendu bude patrně dost chladno a na horách se objeví první výraznější sněhová peřina. Do nížin se sníh nedostane, přechodně by se ale první vločky mohly objevit i v polohách kolem 800 m n. m. Pokud jezdíte svým vozem do hor nebo vyšších poloh, okamžité přezutí pneumatik už stojí za zvážení. Do pátku bude naopak vrcholit příliv teplejšího vzduchu od jihovýchodu, takže si pojďme jednotlivé dny před námi rozebrat podrobně.

Ve středu a čtvrtek bude hezky. Sice se ještě může místy objevit slabý déšť, teploty se ale dostanou na 13 až 17°C. Na východě země může být chladněji. Zejména ráno pozor na ojedinělé mlhy, nejvíce v údolích. V pátek udeří fronta. Na jihu země může být zpočátku ještě až 17°C, od severu ale rychle nastoupí přeháňky nebo občasný déšť. Ojediněle se může objevit i bouřka. Teplota během druhé poloviny pátku klesne na 8 až 12°C. V sobotu čekejme předběžně 7 až 12°C. Objeví se přeháňky, na horách sněhové. Pokud by se vyplnil fakt, že v neděli postoupí přes naše území další studená fronta, tak za ní můžeme čekat jen 5 až 9°C a sněhové srážky již od 700 m n. m. V pondělí by potom mělo být podobně chladno.

Předpověď počasí na čtvrtek 26.10.2017

Avizovali jsme, že žádný studený vpád zatím do středních poloh sníh nepřinese. Tenhle víkendový se ale začíná jevit na hraně. Situaci budeme sledovat a přineseme vám nové informace. Bohužel kabáty, šály, rukavice a čepice můžete ve skříních začít stěhovat dopředu. Propad studeného vzduchu proběhne přímo od severu a ráno začne při vyjasnění mrznout. V dalším období se pak oteplí, dálnice pro ojedinělé vpády studeného vzduchu ale začne pomalu vznikat. Přece jenom začne listopad.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty