Patria (Patria Finance)
Investice  |  24.10.2017 11:20:20

Novartis: Ztráty z prodejů generik kompenzovala nová léčiva


Švýcarská farmaceutika Novartis pokračuje v sérii nárůstů zisků. I za třetí čtvrtletí roku 2017 totiž firmy oznámila, že její čistý zisk se meziročně zvýšil. Vedení společnosti úspěch připsalo velmi dobré prodejnosti dvou léků, které byly do prodejní sítě zařazeny teprve nedávno, totiž Cosentyx a Entresto. Zmíněné léky pomohly vykompenzovat negativní dopad konkurence v oblasti generik.

Čistý zisk Novartisu za třetí čtvrtletí roku 2017 dosáhl 2,08 miliardy dolarů. Vloni firma dosáhla čísla 1,95 miliardy dolarů. Tržby za 3. čtvrtletí vzrostly o 2,4 % na 12,41 miliardy dolarů. Skutečná čísla překonala odhady analytiků, kteří v případě čistého zisku počítali s číslem 2,02 miliardy dolarů a v případě tržeb s číslem 12,34 miliardy dolarů.

Hodně sledovaná divize Novartisu, a to z důvodu strategického přezkumu akvizice, zaměřená na oční péči, Alcon, vykázala nyní meziroční růst tržeb ve výši 6 % na 1,5 miliardy dolarů. Zřejmě i proto podle agentury Bloomberg Novartis aktuálně „učinil pokrok" ve svém hodnocení co dál s firmou Alcon, a revize ukazuje, že vytvoření samostatné firmycestou emise akcií na kapitálovém trhu,“ může vytvořit dodatečnou hodnotu. Vedení Novartisu k tomu uvedlo, že konečné rozhodnutí bude záviset na pokračujícím růstu prodejů Alconu a zlepšení ukazatele obchodní marže při porovnání více čtvrtletí. Nedá se proto čekat, že dříve než v první polovině roku 2019 dojde ze strany Novartisu k nějaké akci. Podle Joea Jimeneze, generálního ředitele Novartisu, Alcon začíná vykazovat známky obratu a „má potenciál růstu prodejů“. Chimenez doslova uvedl, že Alcon by se měl v příštím roce vrátí k růstu.

A s čím mohou investoři počítat do konce roku? Společnost potvrdila výhled do konce roku 2017 a uvedla, že očekává se, že čistý zisk bude v souladu s předchozím rokem na bázi konstantní měny. Zisk z klíčových provozních aktiv by měl být v souladu s loňským rokem, není ale vyloučen nízký, jednočíselný, pokles.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688