TNBiz (TN.cz)
Volby  |  22.10.2017 12:40:59

Do Sněmovny se nedostali ani ministři, končí Marksová a Herman

Ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová nebo ministr kultury Daniel Herman neobhájili poslanecké mandáty. Nejsou ale jediné známé tváře, které ve Sněmovně v příštím volebním období nebudou. Končí také bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger nebo komunistická poslankyně Marta Semelová.

Největší volební propad postihl sociální demokraty. Místo 50 mandátů dostala strana pouhých 15 a do Sněmovny se tak nedostaly ani některé významné osobnosti strany. O mandát poslankyně přišla ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová. Tu ČSSD nasadila na prvním místě v Libereckém kraji, strana tam ale nezískala ani jeden mandát. S Marksovou tak končí i olympijský medailista ve skoku na lyžích Pavel Ploc, který byl poslancem 11 let.

ČSSD ztratila i bývalého ministra průmyslu a obchodu Milana Urbana. Díky preferenčním hlasům se ve Středočeském kraji dostal na třetí místo, strana ale získala jen dva mandáty a Urban, který byl poprvé zvolen poslancem v roce 1998 a s dvouletou přestávkou byl poslancem nepřetržitě, končí. Po jednom období končí ve Sněmovně bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil, který byl v Praze až na 17. místě kandidátky.

Ani kandidatura z druhého místa v Jihomoravském kraji nepomohla předsedovi Poslaneckého klubu ČSSD Romanu Sklenákovi, který byl z titulu své funkce členem nejužšího vedení ČSSD, politického grémia. Do Sněmovny se nedostal ani další člen grémia ČSSD, Roman Váňa, který vedl kandidátku v Olomouckém kraji. Voliči upřednostnili olomouckého primátora Antonína Staňka.

Ve Sněmovně nebude zasedat ani komunistická poslankyně Marta Semelová, která vedla pražskou kandidátku. Díky preferenčním hlasům Semelovou přeskočil místopředseda strany Jiří Dolejš. KSČM v hlavním městě získala jen jeden mandát a tak se Semelová, která na sebe upozornila hlavně oslavnými projevy na Olšanských hřbitovech u hrobu Klementa Gottwalda, po dvou volebních obdobích končí.

Ve Sněmovně nebude zasedat vedle Marksové ještě další člen vlády. Ačkoliv v Praze vedl ministr kultury Daniel Herman do voleb lidovce, přeskočil jej starosta Prahy 7 Jan Čižinský a strana získala jen jeden mandát. Ani jeden nezískala KDU-ČSL ve Středočeském kraji a do Sněmovny se tak nevrátí sociolog a jeden ze zakladatelů Občanského fóra Ivan Gabal.

O známé tváře přišla také TOP 09. Žádný mandát nezískala v Královéhradeckém kraji, což znamená, že ve Sněmovně končí bývalý ministr zdravotnictví Leoš Heger. TOP 09 neuspěla také v Plzeňském kraji, což znamená, že ve Sněmovně nebude ani 1. místopředseda strany Marek Ženíšek.

Do sněmovny se vrátí 76 ze 149 kandidujících poslanců.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688