Vědci řekli, jak se cítíme po smrti: jsme uvězněni ve vlastním těle

TNBiz, 20.10.2017

Nové průzkumy z newyorské univerzity Langone potvrdily, že si člověk může uvědomovat vlastní smrt. Mozek totiž nadále vykonává některé funkce i potom, co srdce přestane bít, a podvědomí nadále pracuje.

Lidé, kteří prodělali infarkt, často tvrdí, že věděli přesně, co se kolem nich dělo, když jim přestalo bít srdce. Popisují lékaře, kteří se je snažili přivést zpět k životu.

Dokonce prý často slyší, co se děje kolem nich a zatímco jsou prohlášeni za mrtvé, zůstávají uvězněni ve vlastním těle, protože jejich mozek funguje dál. Tímto výzkumem se zabývá americká Heart Association.

 

"Pacienti, kteří přežili srdeční příhodu, popsali přesně, co lékaři dělali nebo říkali. Popsali věci, které by nemohli vědět, kdyby tam v daný moment nebyli. A přitom byli mrtví," vysvětlil doktor Sam Parnia z lékařské univerzity Langone v New Yorku pro Live Science.

Právě jeho výzkum se zabývá tím, jestli mozek a lidské podvědomí fungují i poté, co se zastaví srdce. "Čas smrti se stanoví v momentě, kdy se zastaví srdce. Tím se zamezí přísunu kyslíku do mozku a omezí se jeho funkce. Přestanou fungovat základní reflexy. To však nemusí ovlivnit podvědomí. Zkoumáme také, jak dlouho po zástavě mozek funguje, než se činnost srdce obnoví," dodal Parnia.

Svým výzkumem chce snížit počet pacientů, kteří po oživení utrpěli poškození mozku, a zkvalitnit způsob resuscitace.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky