Vejce v Česku rychle zdražují, cenu zvednou i malí chovatelé

TNBiz, 19.10.2017

Cena vajec v Česku začíná v posledních dnech razantně stoupat. Do konce roku by se podle některých odborníků mohla vyšplhat až na šest korun za kus. Zdražit nejméně o dvě koruny budou muset asi i malí chovatelé.

Fipronilová kauza donutila chovatele v Evropě vybít nebo odstavit řadu chovů slepic. "Oficiální čísla nemáme, ale hovoří se až o 10 procentech evropské populace nosnic," říká Gabriela Dlouhá z Českomoravské drůběžářské unie.

Fipronil bývá v přípravcích třeba proti blechám či klíšťatům. U chovných zvířat se ale používat nesmí, podle Světové zdravotnické organizace je toxický.

V obchodě nyní stojí vejce v průměru necelých 3,50 korun za kus, do konce roku by ale mohla zdražit až na šest korun. "Mluví se o pěti korunách a výš," potvrzuje Dlouhá.

"O kolik kvůli fipronilové kauze poklesla nabídka vajec, zatím v rámci Evropské unie nebylo zatím vyčísleno," říká Markéta Ježková z ministerstva zemědělství.

U nás se k fipronilu přidala salmonela, kvůli níž museli na jihu Moravy utratit desetitisíce slepic. Zdražování se dotkne úplně všech, včetně malých chovatelů a ti už teď hovoří o tom, že jim to přinese komplikace. "Budu muset znova obvolat všechny odběratele a vysvětlit jim, proč zdražuji. Zcela jistě budu muset zdražit. Další věc k tomu ještě přibyla - letošní žně se úplně nepovedly, takže se nám zdražilo i krmení," zoufá si chovatel slepic Josef Dvořák.

Českých slepic se podle chovatelů ale fipronilová kauza ale vůbec nedotkla. "V České republice máme ve velkochovech asi 4,3 miliony nosnic. Tady se nic nemuselo zabíjet, ta kauza se nás dotkne jenom cenou, jsme soběstační zhruba ze 75 pocent," říká Dlouhá z Českomoravské unie chovatelů.

Nejlevnější byla vajička za posledních deset let v roce 2011, tehdy stála přes dvě koruny. Naopak nejdražší byla o rok později, kdy vyšlo vejce na víc než 3,50. Skokový nárůst průměrné ceny na šest korun v jednom roce by byl navíc rekordní.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky