Research (Conseq)
Dluhopisy  |  19.10.2017 15:40:07

Českým státním dluhopisům se zatím v letošním roce nedaří

 


České státní dluhopisy v letošním roce zatím rozhodně mezi premianty finančních trhů nepatří. Index zhodnocení českých státních dluhopisů Bloomberg Barclays totiž od začátku roku do konce září oslabil o 2,9 %. Přitom jenom v září index oslabil o 1,4 %.

 

Co stojí za poklesem českých státních dluhopisů a jaký vývoj můžeme očekávat v následujícím období? Je třeba na začátek poznamenat, že ceny českých dluhopisů prakticky nepřetržitě rostly již mnoho let. Na přelomu minulého a letošního roku dosáhly ceny historických maxim, resp. výnosy do splatnosti historických minim (cena a výnos dluhopisu jsou dvě strany téže mince, když jde jedno nahoru, druhé jde dolů, a naopak). Výnos dvouletého dluhopisu dosáhl historického minima na negativní úrovni mínus 0,9 % a výnos desetiletého dluhopisu na úrovni 0,4 % (resp. ceny dosáhly historických maxim).

 

Již dlouho jsem byl přesvědčen o tom, že je úroveň cen českých státních dluhopisů přehnaná a neudržitelná. V letošním roce se začal pokles cen, resp. nárůst výnosů, realizovat. Klíčovými faktory byl o něco mírnější, ale přesto pokles cen německých státních dluhopisů, s jejichž cenovou úrovní jsou české dluhopisy poměrně úzce svázány. Druhým faktorem byl začátek normalizace měnové politiky České národní banky, přičemž druhé zvýšení základních úrokových sazeb na listopadovém zasedání je již téměř jisté. Třetím důvodem, spojeným s růstem sazeb ČNB, byl nárůst míry inflace až aktuálně mírně nad úroveň inflačního cíle. V neposlední řadě se část zahraničních spekulantů, jež momentálně drží bezprecedentní množství objemu českých státních dluhopisů, začala v září našich bondů zbavovat.

 

Domnívám se, že tento negativní trend cenového poklesu bude v nejbližších měsících pokračovat. Česká národní banka bude se zvyšováním úrokových sazeb pokračovat také v příštím roce. Dalším negativním faktorem pro české bondy je rovněž fakt, že jejich výnosy jsou v reálném vyjádření, tedy nominální výnosy očištěné o inflaci, stále hluboko v záporu, což v dlouhodobém horizontu rozhodně není udržitelné. A konečně platí, že po volbách Ministerstvo financí výrazně zvýší svou emisní aktivitu a to zejména u dluhopisů delších splatností, proto bude rovněž nabídková strana trhu působit negativně.

 

Čeští investoři by se proto měli smířit s tím, že je v následujícím období od českých dluhopisů velmi pravděpodobně nic pozitivního nečeká a měli by raději zaměřit svoji pozornost na další třídy aktiv jako korporátní dluhopisy, akcie či reality. I zde ovšem platí základní investorské pravidlo, které říká, že by investoři neměli dávat všechna vajíčka do jednoho košíku. Heslo dne tedy zní: diverzifikovat, diverzifikovat a diverzifikovat.

Martin Stupavský, investiční specialista Conseq Investment Management a.s.

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Dluhopisy:

Čt 10:39  JTPEG: Emise dluhopisů JTPEG F.CZ 7,25/30 Research (J&T BANKA)
Čt   9:00  Státní dluhopisy podle doby splatnosti za únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
St   8:58  Neokoukaný tip pro investory do dluhopisů: Skandinávie Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688