TNBiz (TN.cz)
16.10.2017 20:57:32

Jih Evropy ničí požáry. Plameny obklíčily města, nejméně 30 obětí.

Portugalsko vyhlásilo stav katastrofy kvůli desítkám požárů, které se nedaří dostat pod kontrolu. Ohně na Pyrenejském poloostrově připravily o život nejméně 30 lidí, dalších 50 je zraněných. Požáry jsou i na severu Španělska. Tamní vláda tvrdí, že všech patnáct bylo založeno úmyslně.

Plameny a hustý dým zastihly stovky lidí uprostřed noci. Všichni se snažili před žárem utéct nebo ujet autem, jenomže v mnoha případech požáry obklíčily celé vesnice. Jenže řada jich musí prchat z autobusů i vlastních vozů, aby si život zachránili.

Ti, kteří zůstali uvězněni v ohnivém pekle, dělají, co mohou, aby plameny drželi co nejdále od svých domovů. Hasiči v Portugalsku a Španělsku bojují celkem se 165 požáry. "Je to strašné, oheň nás tady uvěznil, není, jak odsud utéct. Tohle jsme tu nikdy nezažili," prohlásil místní obyvatel.

Vše komplikují vysoké teploty a silný vítr hurikánu Ophelia, který místy dosahuje až 90 kilometrů v hodině. "V tuto chvíli jsou v terénu na čtyři tisíce hasičů a dvanáct set hasičských vozů. Do akcí posíláme i letadla, která ale kvůli povětrnostním podmínkám můžeme použít jen v některých oblastech," doplnila mluvčí portugalského úřadu pro civilní ochranu Particia Gasparová.

Portugalský premiér vyhlásil v zemi stav veřejné katastrofy, aby zajistil rychlejší pomoc do ohrožených míst. Z padesáti zraněných zůstává patnáct ve vážném stavu, řada lidí se pohřešuje.

"Viděla jsem, co se děje, a běžela pomoct. Vytvořili jsme řetěz a vyzýváme i další přes sociální média, aby přispěchali do Viga na pomoc," sdělila místní obyvatelka. Třistatisícové přímořské španělské město Vigo bojuje s pěti požáry. Železniční doprava mezi Vigem a Barcelonou byla zastavena.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty