Odstřelovači vyráží na Zlínsku na nakažené divočáky

TNBiz, 16.10.2017

Od pondělního večera by se do boje s africkým morem prasat na Zlínsku měli zapojit i policejní odstřelovači. Úkolem asi dvacítky policistů se speciálním výcvikem bude ve spolupráci s myslivci odlovit veškerou černou zvěř v ohnisku nákazy.

Mimořádné nasazení odstřelovačů, které vláda schválila na konci září, by mělo podle ministerstva zemědělství vyřešit problém se smrtelnou nákazou.

Policisté, kterých by mělo být maximálně dvacet, budou spolupracovat se zhruba stejným počtem vybraných proškolených střelců z řad těch nejzkušenějších myslivců.

Vybaveni budou technikou, která dnes většině myslivců chybí, mimo jiné tlumiči výstřelu a nočním viděním. Ve výzbroji odstřelovačů budou dva druhy dlouhých střelných zbraní a speciální střelivo, které standardně nepoužívají.

Konkrétně náboje ráže .308 Winchester, určené k lovu spárkaté zvěře. Za téměř čtyři měsíce od nálezu prvního divočáka, u něhož se potvrdil vysoce nakažlivý a smrtelný virus, jich na africký mor prasat pošlo už 112.

Od povolení jejich odlovu ve vysoce rizikové zóně v polovině září se myslivcům dosud podařilo odstřelit nebo odchytit do klecí dalších šedesát kusů. Odhaduje se, že v okolí Zlína může mezi ohradníky běhat asi 150 divokých prasat, proto dnes není jasné, jak dlouho policejní akce potrvá.
 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky