TNBiz (TN.cz)
15.10.2017 15:11:44

Hurikán Ophelia dosáhl 3. stupně. Žene se na Evropu, zítra zasáhne Irsko a Británii

Ničivý hurikán Ophelia neustále sílí a nebezpečně se přibližuje k břehům Irska. Země už vyhlásila červený - tedy nejvyšší stupeň ohrožení. Hurikán by měl udeřit na západním pobřeží v pondělí.

Hurikán Ophelia v noci na neděli okrajově zasáhl Azroské ostrovy, nyní se nebezpečně rychle žene dál směrem k Irsku a Velké Británii. Tam by měl ničivý živel dorazit v pondělí, země už vyhlásila nejvyšší stupeň ohrožení, informuje CNN.

Při cestě Atlantikem Ophelia dosáhla už třetího stupně síly na pětibodové stupnici. Úřady se obávají, že by mohla napodobit hurikán Debbie z roku 1961, který zabil 18 lidí.

Červený stupeň nebezpečí platí zejména pro oblasti Cork, Kerry, Clare, Galway a Mayo, kde v pondělí očekávají silný vítr s nárazy o rychlosti 130 kilometrů v hodině. Meteorologové nevylučují, že by vysoké vlny na moři mohly zaplavit pobřežní oblasti.

Zesílit by přitom mohl i na 185 kilometrů v hodině.

 

Azorské ostrovy navzdory očekávání nehlásí žádné větší škody. Území hlavně bičoval déšť, hurikán zasáhl jen okraj ostrovů.

Letošní sezóna je rekordní v počtu po sobě následujících bouřek, které zesílily na úroveň hurikánu. Celkem jich bylo už deset. To se stalo jen třikrát v historii, naposledy to bylo v roce 1893.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty